Депутати називають непродуманими плани Садового щодо пам’ятки архітектури в центрі Львова

Новини 11 Листопада, 2021 271
Петро Адамик. Фото 4studio

Петро Адамик. Фото 4studio

Рішення про створення книгарні на місці колишніх залізничних кас на Гнатюка є непродуманим і непропрацьованим.

Про це в коментарі для “Еспресо.Захід” розповів член комісії культури Львівської міськради Петро Адамик, пише Четверта студія.

“Ми вже маємо територію трамвайного депо, яке ніби й розвивається, але деяких зобов’язань не виконує. Тому треба ретельно виробляти критерії чи положення про такі конкурси. Натомість нам пропонують швиденько затвердити, мовляв, потім розберемося. Так не можна. Прописати в таке приміщення 5 мільйонів гривень інвестицій – це найпростіше. А треба чітко прописати – в нову книгарню ми надаємо доступ не одному, а різним видавництвам. Тобто ти повинен мати видавництво, яке видає україномовні книжки, плюс повинен мати 5 мільйонів гривень, а також інші речі – це все потрібно чітко прописати”, – каже Адамик.

Окрім того, депутат упевнений, що відкриття такого закладу в центрі міста зумовить певні незручності.

“Чому це має бути саме на Гнатюка? Якщо ми відкриємо там багато місць у бібліотеці, працюватиме коворкінг, проводитимуться мистецькі заходи і туди приїде, скажімо, 200 людей. Де вони запаркуються? Треба, щоб, думаючи про правильні і потрібні речі, ми насправді не спричинили додаткових клопотів львів’янам. До прикладу ми пропонували приміщення біля школи 99 на вулиці Богдана Хмельницького. Воно занедбане, там повно шприців валяється. Там можна робити соціалізацію району, чому натомість ми говоримо виключно про вулицю Гнатюка?” – веде далі депутат.

Нагадаємо, минулого тижня Львівська міська рада розглядала ухвалу “Про затвердження інвестиційного проєкту “Створення книгарні з читацьким залом та мистецькими елементами на вул. Академіка В. Гнатюка 20-22”. Інвестиційний проєкт передбачає створення книгарні, яка міститиме залу для продажу книг, лекторію для проведення презентацій, виставок і конференцій, залу для читання, коворкінг-простору, конференц-залу закритого типу та інше. Інвестору, який буде готовий вкласти 5 мільйонів гривень, приміщення в центрі міста пропонують передати терміном на 10 років.

Після тривалого обговорення депутати вирішили перенести розгляд цього питання.

Довідково. Будинок 20-22 на вулиці академіка Гнатюка споруджений за проектом Фердинанда Касслера та Романа Фелінського. Сьогодні – житловий будинок, у приміщеннях на першому поверсі були Міські залізничні квиткові каси. Пам’ятка архітектури.

Коментарі

Позначки: