Депутати Львівської міської ради вимагають припинити наступ на місцеве самоврядування

Новини 30 Квітня, 2023 224

Лейла Мелесова-Вальчак

Під час пленарного засідання сесії Львівської міської ради депутати звернулися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо недопущення обмежень прав територіальних громад.

Про це пише Четверта студія.

Фракція «Європейська Солідарність» вимагає відмовитися від спроб замінити органи місцевого самоврядування воєнними адміністраціями на територіях, де не ведуться бойові дії. Відповідне звернення озвучила депутатка Лейла Мелесова-Вальчак.

“Спроможність місцевих громад, зміцнена в результаті децентралізації, стала одним із головних чинників успішного опору російському агресору. Роль місцевого самоврядування в успішності боротьби Українського народу проти російських загарбників відзначається і на міжнародному рівні. Децентралізація, надання громадам повноважень і ресурсів є одними з найуспішніших реформ, здійснених після Революції Гідності. Особливо цинічно це виглядає в умовах єднання усіх українців проти повномасштабного воєнного вторгнення Росії, коли громади і їхні представники повністю викладаються у відбитті агресії, а потім стикаються з репресіями з боку центральної влади. Нездоровою тенденцією є спроба замінити законно сформовані органи місцевого самоврядування воєнними адміністраціями там, де в цьому немає жодної безпекової потреби.

Ми впевнені, що це суперечить деклараціям влади щодо підтримки місцевого самоврядування і заявленому курсу на європейську інтеграцію. Більше того, вони можуть стати йому на заваді, особливо в умовах, коли до ситуації в Україні прикута увага всього світу”, – йдеться у зверненні.

Депутати Львівської міської ради пропонують Верховній Раді України відмовитися від звуження повноважень органів місцевого самоврядування, натомість зосередити увагу на законодавстві про правовий режим воєнного стану та створенні механізмів підтримки громад, постраждалих унаслідок бойових дій.

“Крім того, ми депутати «Європейської Солідарності» Львівської міської ради вимагаємо від Кабінету Міністрів України відмовитися від практики бюджетної централізації і повернутися до виконання українського законодавства щодо повноважень і бюджетного забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування. Вимагаємо припинити наступ на місцеве самоврядування і згортання децентралізації. Україна – це Європа!”, – Лейла Мелесова-Вальчак.

Коментарі

Позначки: