Депутати хочуть змінити умови відстрочки від призову

Новини 06 Вересня, 2023 272

Аналітики пояснили, чому це має сенс

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про скасування відстрочки від призову під час мобілізації для студентів, які вступили на навчання після 30 років. У Центрі спільних дій проаналізували проєкт закону.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Центр спільних дій.

Відповідно до пропонованих депутатами змін, все ще не можуть бути мобілізовані студенти, які розпочали навчання до 30 років і які продовжують навчання відповідно до визначеної законом «Про освіту» послідовності (молодший бакалавр – бакалавр – магістр – доктор філософії/доктор мистецтва). Також звільняються від мобілізації викладачі коледжів. Проте повістку зможуть отримати асистенти-стажисти та аспіранти, які навчаються за денною або дуальною формою навчання.

Аналітики Центру спільних дій підсумовують, що Проєкт Закону №9672 уточнює умови призову на військову службу під час мобілізації на особливий період. Таким чином держава зможе збільшити свої мобілізаційні спроможності, а військовозобов’язані втратять можливість зловживань для уникнення мобілізації.

Автори законопроєкту стверджують, що у 2022 році до закладів освіти зараховано 106 771 чоловіків, придатних до військової служби — усі вони здобувають ступінь, що є рівнозначним або нижчим за вже здобутий рівень. Така тенденція зберігається і цього року: на кінець серпня чисельність таких вступників становить близько 74 тисячі. Ця кількість не є остаточною, адже вступна кампанія триватиме до 30 листопада.

Коментарі

Позначки: , ,