ДБР завершило розслідування катастрофи літака Ан-26 в Чугуєві (ВІДЕО)

Новини 13 Травня, 2021 313

Основною причиною падіння Ан-26 під Чугуєвом став незаконний дозвіл керівництва на польоти конвеєрним способом.

Про це на брифінгу 13 травня сказав начальник відділу Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань Вадим Приймачок, трансляцію вів Прямий”, пише Четверта студія.

“Основною причиною трагедії є незаконний дозвіл керівниками польотів на аеродромі “Чугуїв” на зльоти вказаного літака конвеєрним способом. Такі дозволи відбувалися упродовж останніх чотирьох польотів перед трагедією, що фактично призвело до того, що під час заходу на останній зліт конвеєром, виявлена була поломка системи ПРТ-24, яка свідчила про некоректну роботу лівого двигуна”, — сказав Приймачок.

“Проте у зв’язку з тим, що відбувався зліт конвеєром, вказана поломка не змогла бути виявлена екіпажем своєчасно, була виявлена на етапі зльоту, при швидкості, яка вже не дозволяла здійснити посадку, оскільки в такому випадку могли бути непередбачувані наслідки”, — додав він.

У ДБР посилаються на керівництво з льотної експлуатації літака Ан-26 та доповнення щодо Ан-26, які не передбачають “можливість здійснення зльоту конвеєром вказаним типом літаків”.

“Такий спосіб посадки-зльоту передбачений керівництвом з льотної експлуатації для інших літаків, переважно для реактивних, які мають реактивні двигуни. Крім того, цей спосіб зльоту передбачається в денний час доби”, — сказав Приймачок.

“Затверджуючи тимчасовий курс літної підготовки курсантів, Командувачем Повітряних сил не було ініційовано перед розробником Ан-26, Ан-26Ш внесення змін керівництва з льотної експлуатації стосовно можливості здійснення таких польотів на вказаному типі літаків. Відповідно, такий спосіб не передбачений. Для того, щоб передбачити, потрібно провести льотні випробування, затвердити відповідну програму”, — додав начальник відділу.

У ДБР також назвали низку інших причин, що могли спричинити падіння Ан-26.

Перевантаження літака

За висновками слідства, за рішеннями Командувача Повітряних сил та начальника Харківського національного університету Повітряних відбувалася спільна підготовка курсантів-льотчиків і курсантів-штурманів на одному літаку, що також не передбачено експлуатацією літака.

“Ще однією з причин встановлено те, що під час вказаних навчальних польотів на виконання вищевказаних мною рішень командування та керівництва університету допускалися польоти літаків з перевищенням їх допустимої злітної та посадкової маси. Зокрема, відбувалося постійне змішування таких членів екіпажу, курсантів, і постійне перевантаження кількості вказаних курсантів на борту літака. В нашому випадку, що стосується 25 вересня, на борту літака замість нормативно визначених десяти курсантів-штурманів в салоні літака знаходилося аж 20, тобто у два рази більше”, — пояснив Приймачок.

Брак навичок

Ще однією причиною трагедії став “незаконний допуск до виконання польотів командира екіпажу, який взагалі не мав права в цей день виконувати польоти вночі”. Понад 11 місяців він не відновлював навичок нічних польотів.

“Внаслідок того, що екіпаж був недостатньо підготовленим до польотів вночі, за відсутності допомоги зі сторони групи керівництва сталося його падіння”, — наголосив начальник відділу.

Коментарі

Позначки: ,