ДБР стало репресивним органом Зеленського, – нардеп

Новини 07 Червня, 2020 2 078

Голова української делегації в ПА НАТО Ірина Фріз

Діяльність Державного бюро розслідувань, яке перетворилося на репресивний орган Офісу Президента Зеленського і ганьбить Україну на весь світ, штурмуючи музеї, має стати предметом суспільного контролю та змін до законодавства.

Про це пише на своїй сторінці у мережі Facebook народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз, пише Четверта студія.

Вона повідомила, що готує законопроект, який позбавить ДБР права створювати силові підрозділи.

«Ганьба, на яку перетворилася діяльність ДБР, потребує негайної реакції суспільства та корекції законодавства. Адже без сумніву ми є свідками нецільового використання бюджетних коштів. Почнемо з того, що бюджет ДБР сьогодні становить 1,416 млрд грн. Ця сума є більшою за Фонд соціального захисту інвалідів на 2020 рік, вдвічі більшою за бюджет Міністерства у справах ветеранів (коштів програм міністерства), на третину більшою за бюджет НАБУ», – повідомляє Фріз.

«Підрозділ, що спеціалізується на рейдових операціях в українських музеях, оснащений за останнім словом техніки та шкарпетками за 400 грн, очевидно є непотрібним суспільству, а його функції можуть виконати, як ЦОС Альфа СБУ, так і поліцейський КОРД», – переконана Фріз.

«Спостерігаючи роботу ДБР, сьогодні ми одразу бачимо порушення більшості з принципів, що зазначені у ст.3 ЗУ «Про Державне бюро розслідувань»: верховенства права, неупередженості, незалежності та політичної нейтральності. Як бачимо, ДБР у своїй роботі користується вибірковістю. Жодна справа щодо представників президентської партії не ведеться, а задокументовані факти, що мають ознаки корупційних дій в Офісі Президента, не вважаються достатніми для проведення слідчих дій, оскільки Володимир Зеленський особисто запевнив, що складу злочину немає. Хоча ст. 4 Закону каже, що Незалежність Державного бюро розслідувань від незаконного втручання у його діяльність гарантується», – нагадала Ірина Фріз.

«Частина друга ст. 4 також свідчить про повний правовий нігілізм чинної влади, оскільки «Будь-які вказівки, пропозиції, вимоги, доручення, спрямовані до Державного бюро розслідувань та його працівників, що стосуються питань досудового розслідування в конкретних кримінальних провадженнях, є неправомірними і не підлягають виконанню», – наголошує представниця «Європейської Солідарності».

«Втім, як ми бачимо, телефонне право та вказівки з Офісу Президента працюють набагато краще, ніж сам закон. У зв’язку з цим готую проект закону про позбавлення ДБР права створювати спеціальні підрозділи та проводити силові дії», – повідомила Ірина Фріз.

«В умовах, коли співробітники ДБР здійснюють ОРД на підставі публікацій у Вікіпедії, що є вільною енциклопедією, яку може редагувати кожен, вважаю, що все екіпірування, зброя, засоби зв’язку спецпідрозділу має бути передане Силам спеціальних операцій Збройних Сил України або Антитерористичному Центру СБ України, бюджет якого становить лише 14,3 млн грн і є удесятеро меншим за бюджет ДБР, зважаючи на активну та ефективну роботу «Альфи» в зоні ООС. Кошти, що передбачені на забезпечення спецпідрозділу ДБР, доцільно перенаправити на підвищення кваліфікації співробітників бюро та проведення регулярних іспитів про засади законної діяльності ДБР», – резюмує Фріз.

Коментарі

Позначки: , ,