ДАБІ розпочала позапланову перевірку свого територіального органу у Львові

Новини 15 Грудня, 2019 1 029

Фото ілюстративне з відкритих джерел

У зв’язку з чисельними скаргами про прояви корупції

У зв’язку з чисельними  скаргами та повідомленнями про прояви корупції з боку Департаменту Держархбудінспекції у Львівській області в.о. голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександр Строкач сьогодні прибув до Львова, щоб особисто розібратись у ситуації.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляють «Українські новини».

“Зі Львівської області сьогодні до Держархбудінспекції надходить багато нарікань як з боку громадян, так і забудовників. Громадськість скаржиться на незаконні забудови, що порушують всі встановлені норми містобудівного законодавства, та ігнорування таких фактів територіальним органом ДАБІ. З іншого боку, забудовники, інвестори вказують на корумпованість Департаменту ДАБІ у Львівській області. Ми розуміємо, що така ситуація негативно позначається на розвитку регіону. Тож, Держархбудінспекція розпочала цільову позапланову перевірку діяльності територіального органу ДАБІ”, – повідомив Олександр Строкач.

Водночас, він закликав представників бізнесу до партнерства у боротьбі з проявами корупції. Нагадав: якщо є обгрунтовані підстави, варто негайно інформувати правоохоронні органи та центральний офіс .

Під час наради з працівниками територіального органу Олександр Строкач наказав негайно припинити тиск з боку посадових осіб Держархбудінспекції на суб’єктів містобудування:

“Такі дії є не лише порушенням закону – вони   гальмують розвиток соціально та економічно важливих сфер. І кожен має розуміти, що нестиме відповідальність!” – наголосив керівник ДАБІ.

Наразі центральним апаратом Держархбудінспекції розпочато цільову позапланову перевірку діяльності Департаменту ДАБІ у Львівській області, за результатами якої будуть вжиті заходи реагування.

“Посадові особи мають чітко усвідомлювати, що будь-яка протиправна дія матиме відповідну реакцію та наслідки. Такий підхід стане стримуючим фактом для багатьох та дозволить навести лад у містобудуванні”, – відзначив Олександр Строкач.

Як повідомляється на сайті ДАБІ, Державна архітектурно-будівельна інспекція України опублікувала на Інспекційному порталі та власному сайті затверджений річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік.

Згідно з планом буде проведено більше 3,5 тис. перевірок – як щодо дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності під час виконання підготовчих та будівельних робіт, так і щодо додержання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів із середніми та значними наслідками.

Таким чином суб’єкти господарювання вже можуть дізнатися, чи включено їх до плану перевірок ДАБІ на наступний рік.

На Інспекційному порталі також можна знайти інформацію про проведені Держархбудінспекцією планові контрольно-інспекційні заходи у поточному році та їх результати.

Крім того, із запуском онлайн-платформи «ПРОЗОРА ДАБІ», інформацію про позапланові перевірки ДАБІ почали розміщувати ще й у зазначеній системі. Зокрема, у «ПРОЗОРА ДАБІ» публікуються відомості про заходи контролю щодо об’єктів незначного, середнього та значного класу наслідків, замовниками яких є юридичні особи. За адресою будівництва чи назвою замовника кожен може дізнатися підстави проведення перевірки, дату видачі направлення інспектору та результати контрольно-інспекційного заходу.

Для суб’єктів містобудування така відкритість інформації є додатковим механізмом захисту від можливих зловживань з боку посадових осіб та контролю за правомірністю дій державного органу.

 

Коментарі

Позначки: , ,