COVID-19: в Україні на волю хочуть випустити частину в’язнів

Новини 08 Квітня, 2020 777

Ілюстрація: радіо ТРЕК

В Україні на волю хочуть випустити частину в’язнів через COVID-19.

Як пише «Четверта студія», про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська на своїй сторінці у ФБ.

При цьому він зауважив, що мова лише про тих, хто не становить небезпеку для суспільства. Інакше такий крок «не тільки не зменшить кількість хворих, але збільшить їх, а також істотно погіршить криміногенну ситуацію».

«Прокоментую ще одну тему яка активно розганяється у медіа – масове звільнення засуджених у зв’язку з коронавірусом. Окремі країни дійсно пішли шляхом звільнення великої кількості ув’язнених під час епідемії. З різних мотивів. Хтось не зміг їх утримати у місцях позбавлення волі, хтось вважав, що це зменшить кількість заражень вірусом.

Позиція Мін’юсту – ми підтримуємо ідею вивільнення засуджених, однак не масового, а у обмеженій і обгрунтованій кількості. Мова має йти лише про тих, хто не становить небезпеку для суспільства.

Поясню чому. Зараз країна перебуває на карантині. Люди переважно сидять по своїх домівках і живуть за рахунок заощаджень. Вкрай мало засуджених, які можуть вийти на волю, і після цього зможуть жити у своїй квартирі/будинку за рахунок якихось заощаджень.
Імовірніше за все, що цей крок, не тільки не зменшить кількість хворих, але збільшить їх, а також істотно погіршить криміногенну ситуацію. Єдине, чого досягне масове звільнення засуджених у такій ситуації – це зменшить головний біль Мін’юсту по утриманню засуджених у безпеці. Але зменшення нашого головного болю не є метою нашої роботи. ми не будемо перекладати проблему з хворої голови на здорову.

Тому ми підтримуємо продумані заходи – законопроект про амністію (Igor Fris), який вивільнить близько дев’ятисот засуджених, та ініціюємо зміни у законодавство, які дозволять істотно зменшити кількість нових людей, які направляються у СІЗО або установи відбування покарань.

Дуже просимо колег з парламенту розглянути такі ініціативи у першочерговому порядку.

Але ми не ініціюємо та не підтримуємо масових заходів по звільненню десятків тисяч засуджених. Такі процеси повинні відбуватися лише поступово, підготовлено та контрольовано без створення небезеки для суспільства», – зазначається у дописі.

 

 

Коментарі

Позначки: , , , , , ,