Cьогодні День весняного рівнодення

Новини 20 Березня, 2021 912

Фото: depo

Початок астрономічної весни

Cьогодні День весняного рівнодення — початок астрономічної весни.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на Укрінформ, рівнодення – це момент часу, коли центр сонячного диска переходить через небесний екватор. Це буває двічі на рік: один раз в березні (20 або 21 березня), а другий – у вересні (22 або 23), в день осіннього рівнодення. Слово «рівнодення» означає, що в цей день тривалість дня і ночі однакова.

Як пише УНІАН, через різницю між календарним і астрономічним роком весняне рівнодення не має фіксованої дати і щорічно зсувається на кілька годин. У 2021 році воно випадає на 20 березня. Воно відбудеться об 11 годині 37 хвилин за київським часом.

Також нагадаємо, коли цього року будуть дні рівнодення і сонцестояння:

літнє сонцестояння – 21 червня (найдовший день у році);

осіннє рівнодення – 22 вересня;

зимове сонцестояння – 21 грудня (найдовша ніч у році).

Значення і традиції дня рівнодення

Цей день був великим святом у наших предків. За часів язичництва на рівнодення пекли млинці, спалювали опудало зими. Дівчата проводили ворожіння на млинцях: хто першим за столом взяв млинець – така стать буде у майбутньої дитини. Також пекли булочки у формі жайворонків, як на день 40 святих і ховали всередину різні предмети. Якщо попадеться обручка – людина вступить в шлюб в цьому році, монетка – розбагатіє, а грудка солі – буде сльози лити.

У цей день дивляться на погоду – якщо ще стоять морози, значить нас чекають ще 40 днів холодів. У цей день потрібно радіти і відганяти погані думки. Добре в цей день зробити хорошу справу – тоді весь рік буде вдалим. У цей день можна загадати бажання, а вночі часто можна побачити віщий сон.

За інформацією департаменту цивільного захисту Львівської ОДА, 20 березня на Львівщині фактична погода: хмарно з проясненням, без істотних опадів. Вітер північно-західний 2-3 м/с. Температура від -8 до -4º морозу.

Прогноз погоди: Погоду визначатиме східна периферія антициклону над Західною Європою та вплив висотної улоговини.

По Львівській області: Хмарно з проясненнями. Вночі без опадів, вдень невеликий сніг. Вночі та вранці слабкий туман. На окремих ділянках доріг ожеледиця. Вітер північно-західний, 5 – 10 м/с. Температура вночі 4 – 9° морозу, в горах до 12° морозу, вдень 1 – 6º тепла.

По місту Львову: Хмарно з проясненнями. Вночі без опадів, вдень невеликий сніг. Вночі та вранці слабкий туман. На окремих ділянках доріг ожеледиця. Вітер північно-західний, 5 – 10 м/с. Температура вночі 5 – 7° морозу, вдень 3 – 5º тепла.

По території Львівської області: 20 березня на окремих ділянках доріг ожеледиця.

По місту Львову: 20 березня на окремих ділянках доріг ожеледиця. (І рівень небезпечності, жовтий).

19 – 21 березня у середньогір’ї Львiвської областi зберігається значна снiголавинна небезпека (3 рiвень).

Любі друзі, хочу вас привітати зі святом Дня весняного рівнодення. Його точна фаза припадає на сьогодні, 20 березня об…

Опубликовано Ольгой Филь Суббота, 20 марта 2021 г.

 

 

Коментарі

Позначки: , ,