Чи вручатимуть ТЦК та СП повістки за кордоном

Новини 25 Квітня, 2024 40

У Львові формується 125 окрема бригада Сил територіальної оборони

в Міноборони роз’яснили

Українські Територіальні центри комплектування та соцпослуг (ТЦК та СП) не працюватимуть за межами України, і вручення повісток чоловікам за кордоном має нереальний вигляд. Про це речник Міноборони України Дмитро Лазуткін заявив у ефірі «Радіо Свобода».

В Міноборони запевняють, що видавати повістки чоловікам там не будуть.

«ТЦК за кордоном працювати не будуть. Міністерство оборони не може коментувати ті чи інші дії Міністерства закордонних справ. Це (вручення повісток за кордоном – ред.) виглядає доволі нереальним», – висловився речник оборонного відомства.

Він також нагадав, що після набуття чинності нового закону про мобілізацію чоловіки призовного віку і в Україні, і за кордоном протягом 60 днів зможуть оновити свої військово-облікові дані, зокрема і через електронний кабінет військовозобов’язаного.

Дмитро Лазуткін також відповів на уточнювальне запитання, чи означає це, що чоловікам не потрібно повертатися до України, щоб оновити дані:

Обов’язково їхати в Україну не треба, але якщо людина хоче захищати Батьківщину, хоче долучитися до Сил оборони, то, ясна річ, що варто приїжджати в Україну… Для тих, хто за кордоном, буде можливість зробити це (оновити дані – ред.) в консульських установах, а також через електронний кабінет”

Дмитро Лазуткін назвав і приблизні терміни роботи електронного кабінету. Він зазначив, що зараз електронний кабінет перебуває на етапі активної розробки, і робиться все можливе, аби він запрацював у червні, 2024 року.

“Процес йде, талановиті люди залучені до нього. Планується, що запрацює все червні і можна буде завантажити туди інформацію про себе, буде підтягуватися туди інформація з державних реєстрів. Таким чином, сервіс стане більш зручним для більшої кількості громадян, які вже звикли жити з допомогою смартфона, ноутбука, планшета”, – повідомив речник Міноборони.

Також за словами Лазуткіна, в електронному кабінеті не передбачене проходження військово-лікарської комісії. Йдеться про оновлення передусім військово-облікових даних – зміни місця проживання, сімейного стану, бронювання, резервування, і т.д.

Що передувало

Після припинення надання консульських послуг за кордоном чоловікам призовного віку в МЗС повідомили, що доступ до послуг буде відновлено, якщо після набуття чинності закону про мобілізацію чоловіки протягом 60 днів поновлять свої дані в ТЦК, ЦНАПі або в електронному кабінеті.

Раніше Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи це рішення, наголосив, що йдеться про заходи «щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном», бо «це буде чесно».

В центрах надання послуг спостерігалися великі черги чоловіків.

Коментарі

Позначки: ,