Чи готові Новий Розділ та Новояворівськ до опалювального періоду на 95%

Новини 11 Жовтня, 2021 402
Нацагентство оголосило новий конкурс на управителів ТЕЦ Новояворівська і Нового Роздолу

Минулого тижня прес-служба Львівської ОДА оприлюднила інформацію, що питання з початком опалювального сезону в Новояворівську та Новому Роздолі практично вирішено і ТЕЦ цих двох міст готові на цілих 95% (!) до пуску тепла в мережі. Про це у своєму блозі на сайті Захід.нет пише журналіст Анатолій Шалаєв, інформує Четверта студія.

Мовляв, основне питання – це «затвердження економічно обґрунтованих тарифів» в містах, які вже затвердили у Новояворівську з 1 вересня, а міська рада Нового Роздолу, нарешті, «погодила план виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, надання послуг постачання теплової енергії та постачанння гарячої води на 2021 рік і на найближчій сесії Новороздільської міськради буде затверджено тариф».

Чому йдеться саме «про сесію міської ради», якщо встановлення нових тарифів – це компетенція виконавчого комітету – говорити не будемо, будемо вважати це помилкою або незнанням законодавства про місцеве самоврядування працівників прес-служби ЛОДА. А от чи дійсно готові багатостраждальні міста до опалювального сезону на анонсовані 95%? – давайте розбиратися.

Ще на початку серпня та сама ЛОДА наголошувала що «опалювальний сезон у містах Новояворівськ та Новий Розділ на Львівщині знову під загрозою зриву». На ТЕЦ, які забезпечують теплом ці міста, не проведені необхідні роботи. ЛОДА звертатиметься до уряду та НАК «Нафтогаз України» про виділення додаткових коштів – близько 20 млн грн.

Очільник Львівської ОДА Максим Козицький навіть підкреслював: «Фактично не ведуться роботи із ремонту трубопроводів, аварійний стан яких спричинив найбільші перебої з теплопостачанням упродовж опалювального сезону у минулому році. Основна проблема також в тому, що від осені 2020 року АРМА не передала, а ТОВ «Нафтогаз Тепло» не перебрало в управління теплові мережі в Новояворівську», – заявив Максим Козицький.

Також спеціально створена комісія при ЛОДА зафіксувала, що теперішня компанія-управитель «Нафтогаз Тепло» (дочірня компанія НАК «Нафтогаз України») не провела поточний ремонт парового котла, не завершила ремонт парової турбіни, не здійснила випробування котлів після ремонту, повірку засобів вимірювальної техніки та не відновила ізоляцію теплових мереж на Новороздільській ТЕЦ. На Новояворівській ТЕЦ не здійснено поточного ремонту підігрівачів мережі води, не виконано заміни підшипників на двигуні вентиляторів, не проведено заміну аварійних ділянок мережевих трубопроводів».

Власне десь на цей період припадають, відповідні протоколи, складені на обидвох ТЕЦ на вимогу Кабміну.

Відсотки готовності підготовки об’єктів в цих протоколах від 30 липня 2020 року дуже слабо корелюються із задекларованою готовністю до опалювального сезону 2021-2022 рр. у Новому Роздолі та Новояворівську в цілих 95%, по деяких питаннях підготовки об’єктів до роботи стоїть 0% готовності, а деякі роботи перенесені на наступний опалювальний сезон.

Що за цей період вдалось зробити органам державної влади – це передати за «особливою процедурою майно ТЕЦ», яке не було передане до того ухвалами судів, відповідна постанова, з’явилась на сайті КМУ лише 20 серпня 2021 року, хоч сам її зміст дуже спірний з юридичної точки зору.

Стараннями окремих громадських активістів та народних депутатів спільно з ЛОДА вдалось привернути увагу вищих органів влади та привести на об’єкти керівника з енергоефективності та управління майном «Групи Нафтогаз» Віталія Щербенка та навіть самого очільника «Нафтогазу» Юрія Вітренка, який запевнив, що опалювальний сезон в містах розпочнеться вчасно, але чомусь ховався від запитань журналістів під час свого візиту.

Фото Ярини Яценко

Меркиня Нового Роздолу в результаті цього візиту в ефірі телеканалу «Еспресо» зазначила:

«Нам подали на затвердження тариф, який удвічі перевищує нинішній. “Нафтогаз Тепло” пропонує платити по 2498 грн за гігакалорію, тоді як нині це 1223 грн. Це дуже велика різниця, – каже Ярина Яценко. – Нам цей тариф подали ще 12 грудня минулого року, але ми вирішили не підвищувати його посеред опалювального сезону. Розумію, що є об’єктивні причини для перегляду тарифу, бо зросла і мінімальна зарплата, і ціна на газ, але маємо зауваження до саме такої цифри. До початку опалювального сезону маємо напрацювати варіант, який подамо на затвердження виконкому. Швидше за все, ціна буде трохи меншою за ту, яку пропонує “Нафтогаз Тепло”. Частково така висока ціна пов’язана з великими втратами в мережах. Наша ТЕЦ має генерувати енергію, але вона цього не робить, працюють лише котли. Але якщо є можливості для того, аби генерувати енергію і заробляти кошти, тоді ціна на тепло буде інша. Це було однією з тем розмови з Юрієм Вітренком. Треба знайти технологічні рішення, щоб запустити вироблення електроенергії на ТЕЦ, аби і здешевити тепло, і подавати гарячу воду цілий рік. Бо наразі у нас влітку гарячої води немає, хоча раніше була цілодобово і круглорічно», – повідомила Ярина Яценко.

Нагадаємо, із завершенням минулого опалювального сезону на початку весни цього року мешканцям Нового Роздолу та Новояворівська вчергове відімкнули гарячу воду, нібито у зв’язку зі стартом гідравлічних випробувань. Ці випробування розпочались якраз у квітні та мабуть завершиться з подачею теплоносія в мережі. Тобто понад рік другий рік поспіль мешканці Нового Роздолу та Новояворівська більшу половину року про гарячу воду в своїх кранах можуть лише мріяти. Про суворий карантин, під час якого законодавчо не можна позбавляти людей блага митися, вже навіть не йдеться.

«Скільки там тої весни, літа, осені?. Буде опалювальний сезон – буде й вода», мабуть думають в «Нафтогазі», адже без генерації електричної енергії «гріти воду – економічно недоцільно і це розуміють всі але чогось скромно, під приводом довготривалих «гідравілічних випробувань», приховує керівництво ТОВ «Нафтогаз тепло» вже другий рік поспіль.

Тепер щодо кадрів – поки тривали семимісячні гідравлічні випробування – працівники ТЕЦ активно працювали – хто в себе на городах, а хто в Польщі/Чехії, бо згідно наказу від всіх працівників в ТОВ «Нафтогаз-тепло» перевели на триденний робочий тиждень і заробітна платня фахівців теплоелектроцентралей складала практично – мінімалку, а може й ще менше.

Втримати фахівців за такі кошти практично не можливо. З іншими «топ-фахівцями», які отримували зарплатню в Києві і їм не загрожував перехід на триденний робочий тиждень, весь час виникали якісь проблеми – то суди з попередніми керівниками ТОВ «Нафтогаз-тепло» за зарплатню, а їх вже змінилось щонайменше чотири. То «зальоти» в прямому сенсі із п’яним ДТП керівника ТЕЦ у Новому Роздолі з летальними наслідками, щоправда суд проявив надзвичайну гуманність та лише оштрафував винуватця-очільника ТЕЦ «за нетверезу їзду».

То ціла корупційна історія з маски-шоу із новим керівником Новояворівських електромереж, якого лише призначили на посаду і раптово затримують з мільйонним хабарем за підключення до електромережі нового житлового комплексу.

Остання вереснева ротація керівника підприємства Федіра Шевченка на Віталія Михальо теж сіє сумніви в 95% готовності цих об’єктів до чергового опалювального сезону та в щирості слів про 95% готовність теплоенергоцентралей до опалювального сезону. Навіть якщо станеться диво і котли на Новояворівській та Новороздільській ТЕЦ (де ситуація набагато гірша) запустять вчасно – це ще не означає без проблем провести опалювальний сезон. ТЕЦ – не просто котельня, яка б мала лише подавати теплоносій в систему під час опалювального сезону. ТЕЦ-ки мали б ще генерувати електроенергію і за рахунок цього забезпечувати цілорічне постачання гарячої води до двох міст, а також не перекладати втрати теплоносія, ремонтні роботи обладнання на звичайного споживача, чи міські ради. Не кажу вже про спроби тиснути на органи місцевого самоврядування вимогами «Антимонопольного комітету», який вимагав пояснити «причини необґрунтованої відмови органами місцевого самоврядування у перегляді тарифів на теплопостачання».

Говорити про стан мереж, які точно буде «рвати» постійно впродовж опалювального сезону і які ніхто, незважаючи на понад піврічні за тривалістю гідравлічні випробування, практично не ремонтував навіть не хочу. Це Ахіллесова п’ята успішного проходження опалювального сезону в цих двох містах, так само як і відновлення благоустрою на місцях постійних ремонтів мереж, до речі, за ці два роки через постійні пориви теплотрас цілі вулиці в Новому Роздолі перетворились на такі собі катакомби з переритими окопами, поламаною бруківкою та суцільним болотом. Тому говорити про 95% готовності міст до опалювального сезону – більше ніж оптимістично.

Черговий порив теплотраси. Фото Олега Колодруба 5.10.21

Черговий порив теплотраси. Фото Олега Колодруба 5.10.21

Черговий порив теплотраси. Фото Олега Колодруба 5.10.21

В результаті прес-туру до Новояворівської ТЕЦ отримав чергові запевнення, що до Новояворівська теплоносій планують подати вчасно, а от з Новим Роздолом ситуація не настільки однозначна.

Також прикро, що про соціальну відповідальність компанії «Нафтогаз», попри запевнення та навіть підписані Меморандуми з громадськими організаціями Нового Роздолу та Новояворівська про співпрацю ми лише чуємо на папері. Жодних кроків щодо співпраці в рамках цих Меморандумів зроблено не було. ГО «Центр організації дозвілля для осіб з особливими потребами «Тавор» у Новому Роздолі, який опікується людьми з особливими потребами, через непомірну ціну на газ цього року може просто закритися та не надавати своїх послуг людям, які особливо цього потребують. Посадовці НАКу замість реальної допомоги та справжньої соціальної відповідальності надсилають судові позови, наступне засідання в рамках провадження «Нафтогаз тепло» проти Центру «Тавор» у справі № 914/2028/21 відбудеться вже 26 жовтня в Господарському суді Львівської області.

Фото Розділля ТБ

Поки готував матеріал стало відомо про проведення 10 жовтня в Новому Роздолі громадських слухань з приводу перегляду (підвищення практично вдвічі (!)) тарифів на теплопостачання та гарячу воду. Сподіваюсь, ці слухання вже можна не проводити, адже згідно з Меморандумом, підписаним за участі Президента України, між урядом, керівництвом країни, мерами міст та Асоціацією міст України (АМУ) тарифи на ці послуги для населення мають залишитись на минулорічному рівні… А от чи дотримаються того всі сторони? Поживемо – побачимо…

Коментарі

Позначки: , , , ,