Чому РФ масовано почала обстрілювати Одещину протикорабельними ракетами

Новини 22 Червня, 2022 45

Протикорабельна ракета "Онікс". Фокус

Поразки на фронті та нестача “Калібрів”

Росіяни атакували Одещину протикорабельними надзвуковими ракетами “Онікс” 14, 18, 19 та 20 червня. Загалом українська ППО збила вісім таких ракет над Одещиною цей період, проте вдень 20 червня дев’ять ракет збити не вдалося: вони, за даними ОК “Південь” влучили в логістичний продовольчий склад в Одесі, пошкодили будинки в дельті Дунаю та влучили біля цвинтаря й об’єкту промислової інфраструктури в Білгород-Дністровському районі.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Суспільне пояснює, якими ракетами атакували Одещину раніше, для чого РФ почала використовувати протикорабельні ракети у регіоні саме зараз та чому їх важче збити.

Чому Одещину почали обстрілювати протикорабельними ракетами

За словами військового експерта Олега Жданова, раніше Одещину обстрілювали “Калібрами”, адже звичайні балістичні ракети сюди не долітають. Наразі ж ці ракети економлять. Загалом на початку війни по Одесі били з акваторії Чорного моря, потім почали використовували ракети “Калібр”, а згодом радянські Х-22.

Зараз росіяни розташували береговий ракетний комплекс “Бастіон” на території Криму й застосовують його для ударів по Одесі. “Онікси” – ракети надзвукової швидкості, які важче збити без протиракетної оборони, але частину з них вдається знищити. Експерт прогнозує, масовані ракетні удари можуть продовжуватися.

Кандидат історичних наук та колишній викладач інституту ВМС України Андрій Поспєлов розповів Суспільному, що протикорабельні ракети “Онікс” мають дальність стрільби до трьохсот кілометрів та можуть застосовуватися і по наземних цілях. “Калібри” ж, за словами експерта, мають дальність три тисячі кілометрів, тож їх бережуть для інших цілей:

“Калібр” у російського Чорноморського флоту скоріше за все знаходиться в не дуже великій кількості. Тим паче, що після кожного залпу носії цих ракет, а це два фрегати, кілька малоракетних кораблів, один ракетний катер і до чотирьох підводних човнів, треба дуже довго перезаряджати”.

За словами Андрія Поспєлова, дальність “Оніксів” дозволяє росіянам стріляти по Одесі з окупованого Криму у тепличних умовах, коли дістатися до них українські військові не можуть:

“Що стосується ракети “Онікс”, причин для використання кілька. По-перше, платформа тобто саме протикорабельний комплекс “Бал”, який базується на теренах окупованого Криму. Він знаходиться в умовах, коли до нього наші збройні сили дістатися не можуть. По-друге, перезаряджання цього комплексу доволі мало часу займає, дуже підготовлений персонал може всі чотири пускові установки, які входять у склад цього комплексу специфікації, перезарядити приблизно за 45 хвилин. Я не думаю, що там дуже підготовлений особовий склад, але навіть якщо вони будуть перезаряджати його за добу, то це в сучасних в умовах для росіян чудовий результат”.

Куди зникли ракети Х-22

Ще у травні росіяни обстрілювали Одещину ракетами типу Х, в тому числі радянськими Х-22, які випускали з авіації.

Х-22, які кілька разів збивали над Одещиною, не запускають по регіону, бо для цього потрібен висококваліфікований персонал. Крім того, у ракетах застаріла система наведення, яка не гарантує точного потрапляння в ціль. Авіаційні ракети неефективні в сучасних умовах, вважає Андрій Поспєлов.

За словами Олега Жданова, запуск Х-22 коштує дорожче. Російська авіація наразі працює тільки в районі бойових дій, а вглиб країни не наближається. Українська ППО може дістати її на відстані до 300 кілометрів.

Якими ракетами обстрілюють інші регіони

Олег Жданов стверджує, що наразі Одещина – єдиний регіон, який обстрілюють “Оніксами”. Решту регіонів переважно атакували ракетами Х-101 та Х-55 зі стратегічних бомбардувальників.

Андрій Поспєлов розповів, що інші регіони обстрілюються переважно “Калібром” та ракетами авіаційного базування. Частини Сумської та Київської областей під час активних бойових дій обстрілювали в тому чилі й тактичними ракетами, але цих випадків було мало:

“Згідно з тією інформацією, яка надходить з різних сторін, ми можемо казати, що російські літаки як правило пускають на керовані ракети й використовують некеровані бомби калібром 500 кг, що свідчить про те що, або ракет керованих в Російській Федерації замало, або підготовка особового складу військово-космічних сил РФ доволі слабка”.

З чим пов’язані масовані обстріли півдня

Масовані обстріли регіонів починаються тоді, коли російська армія має проблеми та програє на лінії фронту, вважає Олег Жданов.

“Коли ми щось розгромили, то зазвичай починаються такі масовані обстріли, не тільки Одеси. Напередодні обстріляли й Дніпропетровську область, перед цим Кривий Ріг”.

Андрій Поспєлов також стверджує, що росіяни не мають успіхів на лінії фронту й через це атакують ракетами, спонукаючи збройні сили до більш активних дій в умовах, коли ті не підготовані.

Коментарі

Позначки: