Бізнес Львівщини закликають розглянути можливість переходу на роботу в нічний час

Новини 21 Жовтня, 2022 189

Ракетні удари по об‘єктах енергетики України мають на меті нанести максимальне ураження енергетичній системі нашої держави. Відтак, зараз вживають заходів, щоб зберегти життєздатність енергетичної системи та збалансувати її.

З цією метою сьогодні, 21 жовтня, перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик провів онлайн-зустріч з асоціативними структурами Львівщини: роботодавцями, профспілками, підприємствами, установами та організаціями, пише Четверта студія з посиланням на ЛОВА.

«Сьогодні ворог цілеспрямовано робить все, щоб «поставити на коліна» нашу енергетичну систему. З огляду на знищення великої її частини завдяки нашим енергетикам вдається робити неможливе та здебільшого відновити електропостачання до споживачів. Найближчі дні покажуть, наскільки ми можемо обійтися  без екстрених і крайніх заходів в частині реагування на збалансування енергетичної системи. Я розумію, що є частина суб’єктів господарювання, які ще з 10 жовтня і до сьогодні з технічних причин не отримали повну необхідну потужність. Але, щоб уникнути застосування операторами енергосистеми аварійних вимкнень, нам потрібно напрацювати алгоритм, щоб у ті пікові години доби і по максимуму, де це можливо, перевести споживання на нічний час»,  – зазначив перший заступник.

Він нагадав, що відповідно до рішення засідання Ради оборони Львівщини, на території області заборонили використання усіх видів зовнішнього освітлення, крім освітлення вулично-дорожньої мережі та об’єктів критичної інфраструктури – на час дії комендантської години. А також – освітлення зовнішньої реклами, розміщеної на фасадах будинків та споруд, спеціальних конструкцій, після завершення робочого часу суб’єктів господарювання – незалежно від організаційно-правової форми.

«Найбільша проблематика і всі це прекрасно розуміють – пікові навантаження, коли найбільш енергоємні споживачі функціонують в межах пікових годин і навіть з 7 до 23, і коли в межах робочих годин у зв’язку з похолоданням включають обігрівачі. І для зменшення цих піків вирівнювання споживання в межах доби будемо просити спільно з нами, в комунікації з обленерго, розглядати варіанти переходу на роботу, де це можливо, в нічний час», – зазначив Андрій Годик.

Перехід на роботу в нічний час дозволить проходити добове споживання електроенергії більш рівномірно, створювати менше аварійних ситуацій, а також більш ймовірно, що підприємства, які сьогодні недоотримують необхідну потужність, зможуть отримати її у межах нічного часу.

Як розповів представник «Укренерго», ситуація з електропостачанням в області контрольована, проте об’єм, який сьогодні може надати оператор системи споживачам, не є достатнім. Проте необхідну величину електроенергії можуть без проблем надати з 23 до 7 години.

Перший заступник також пояснив бізнесу, як відбуваються заходи в частині обмеження електропостачання, якщо є така необхідність.

«Оператор, бачачи баланс, а саме генерацію і планове споживання, дає відповідні доручення на підрозділи «Укренерго» з доведеним обсягом на область. Відповідно до цього вчиняються заходи в частині обмеження електропостачання. У випадку, якщо цих кроків буде недостатньо, оператори ухвалюють рішення в частині аварійного відімкнення на певний період часу певного кола абонементів», – зазначив Андрій Годик.

Окрім того, як він пояснив, щороку затверджують встановлені законодавством порядки графіків аварійних відключень і перелік абонементів, які першочергово підпадають під них.

Також бізнесу донесли механізм переходу на погодинний облік використання електроенергії.

Коментарі

Позначки: ,