Біля Тустані археологи знайшли предмети перших на заході України землеробів

Новини 19 Листопада, 2022 131

Біля Тустані археологи знайшли предмети перших на заході України землеробів

на Прикарпатті

Археологи з Галича та Києва під час розкопок біля села Тустань Дубовецької громади знайшли предмети періоду неоліту.

Про це повідомляє Galka, інформує Четверта студія.

Археологи з Галича та Києва знайшли під час розкопок біля села Тустань Дубовецької громади предмети періоду неоліту. За словами керівника експедиції та працівника національного заповідника “Давній Галич” Тараса Ткачука там, де їх знайшли, приблизно вісім тисяч років тому жили перші на заході Україні землероби, які окрім безпосереднього обробітку землі, принесли зі собою також технологію виготовлення кераміки з глини. Але цю кераміку робили не на гончарному колі, а ліпили й потім обпалювали.

Зараз археологи проводять шурфування поселення. На місці розкопок таких шурфів — чотири.

За словами Тараса Ткачука, на ділянку, де зараз триває експедиція, археологам вказали місцеві жителі ще три роки тому. І відтоді співробітники Національного заповідника “Давній Галич” досліджують цю місцевість. Залишки кераміки ( а мова про фрагменти кухонного посуду, який був грубшим від тонкого – іноді з орнаментом – столового), а також маленькі та більші кремінні скови знайшли під час останньої експодиції. Як і зерно, яке теж може належати до періоду неоліту.

Тарас Ткачук говорить, що археологи шукають частину житла новокам’яної доби, на яку вони натрапили під час розкопок у 2021 році. Окрім цього, сподіваються натрапити на більше знахідок цього періоду. “Наше завдання, – зауважує дослідник, -натрапити на скупчення кераміки та кременю, тобто матеріалу, яким користувалися люди у повсякденні. Це — пластини, скребачки, ножики, нуклеуси, відбійники, а також кераміка столового та кухонного посуду”.

Наразі для точнішого діагностування, до якого періоду належать знахідки, їх віддадуть на радіовуглецевий аналіз.

Коментарі

Позначки: