Біля Львова проведуть масштабні археологічні розкопки

Новини 24 Жовтня, 2018 114

Фото: НДЦ «Рятівна археологічна служба»

Археологи дослідять ділянку площею 103 тис. кв. м, що є рекордною для України

Перед початком будівництва північної об’їзної дороги Львова археологи НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України проведуть масштабні дослідження.

Як повідомляє УНІАН, зокрема, вони дослідять 21 давнє поселення, а також стежитимуть за земляними роботами, бо до них прилягають відомі пам’ятки – городища біля сіл Рокитне і Завадів.

Дослідження планується провести на рекордній для України площі – 103 тис. кв. м. Для порівняння – це площа 14 футбольних полів.

«Досі археологи в Україні не мали можливості дослідити таку велику площу археологічних об’єктів в межах одного будівельного проекту. Схожий досвід не є новим для наших колег з Польщі чи інших країн Європи, де масштабні розкопки перед будівництвом доріг є сталою практикою. Однак для нас це цілком нові можливості», – пояснює директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук.

За словами керівника проекту, археолога Олександра Сілаєва, територія, через яку пройде нова дорога, це межа двох цікавих фізико-географічних територій – Розточчя і Грядового Побужжя, які у прадавні часи були щільно заселені. Науковці проведуть розкопки на різночасових поселеннях. Найдавніші відносять до культури лійчастого посуду і датують ще ІІІ тис. до н. е., наймолодші ж поселення виникли за княжих часів.

Будівництво північного обходу Львова планують розпочати у 2019 році.

 

Коментарі

Позначки: , ,