Біля Львівщини найближчим часом може статися сильний землетрус,- сейсмологи

Новини 01 Листопада, 2019 8 659

Фото ілюстративне. Джерело: УНІАН

Магнітуда поштовхів може досягати 8

Сейсмічна активність, яка зачіпає Закарпаття, трапляється, як правило, раз на 100-120 років. Останні поштовхи були зафіксовані 1908 року. За словами Олександра Кендзери з Інституту геофізики НАН України, найближчим часом може статися досить сильний землетрус.

/ Фото: Pixabay

Про це пише “Четверта студія” з посиланням на “Сьогодні”.

Закарпаття – сейсмічно активний регіон, в якому магнітуда катастрофи може досягати 8-ми балів. Далеко не факт, що новий землетрус виявиться слабшим. Людям вже сьогодні треба готуватися до події, оскільки передбачити його неможливо: поштовхи можуть початися в будь-який момент.

Найнебезпечнішими ділянками нашої країни вважається район Зони Вранча – Карпатських гір і захід Одеської області. Там були зафіксовані землетруси інтенсивністю 6-7 балів за 12-бальною шкалою. Епіцентри знаходилися в Сваляві, Мукачеві, Ужгороді.

Також сейсмічна активність була помічена і в Передкарпатті. Поштовхи силою 6 балів були в Заліщиках та Кам’янці-Бузькій.

Центральна і східна частина України менш схильні до землетрусів. Тут поштовхи не перевищували позначку в 5 балів.

Щоб лихо не завдало істотних збитків в майбутньому, треба будувати “правильні” будинки в “правильних” місцях. У разі початку сейсмічної активності населенню потрібно відразу ж сховатися в дерев’яних будівлях, оскільки вони набагато безпечніші за цегляні. Людям, які проживають на першому або другому поверсі того чи іншого будинку, можна вийти на вулицю, тоді як іншим краще перечекати землетрус в приміщенні. Спускатися не варто: сходи в будь-який момент можуть обвалитися.

У приміщенні варто подалі відійти від вікон і зовнішніх стін, щоб не поранитися осколками. Також потрібно уникати великої техніки, яка може впасти на вас.

Як повідомлялося, Закарпаття сколихнув землетрус.

За прогнозованими оцінками на Львівщині сила землетрусу може сягнути 5 балів за шкалою Ріхтера.

Коментарі

Позначки: , , ,