Більше половини канадських компаній оголосили про принциповий вихід з Росії

Новини 07 Листопада, 2022 37

Більше половини канадських компаній оголосили про принциповий вихід з Росії

Канада була однією з перших західних країн після США, яка у 2014 році запровадила санкції проти Росії: перш за все у фінансовому, оборонному та нафтогазовому секторах. Натомість Росія не вбачає у відносинах з Канадою значної вигоди для своєї економіки, хоча щорічний товарообіг між двома країнами – більше 1,7 млрд канадських доларів. Це набагато перевищує торгівлю з будь-якою іншою країною, яка підпадає під економічні санкції Канади.

Про це пише Четверта студія з посиланням на KSE Institute.

З початком широкомасштабної агресії Росії проти України у 2022 році канадський уряд запровадив нові санкції проти Росії з метою посилення обмежувальних заходів у відповідь на дії Росії, підтвердивши свою непохитну позицію щодо суверенітету та територіальної цілісності України. При цьому, санкції націлені на підрив можливостей дій російської армії. Уряд Канади рекомендує всім канадським підприємствам переглянути свої інвестиційні плани, щоб виявити будь-які потенційні зв’язки з російськими інвесторами та організаціями. Понад 100 лідерів канадського бізнесу пообіцяли продати власні російські інвестиційні активи та закликають інших інвесторів зробити те ж саме.

Разом з тим, значного розголосу в цьому році набрала позиція уряду Канади, який після тривалих дискусій погодився зробити виняток із санкцій проти Росії і відправити першу з 5 турбін для “Північного потоку”, яка пройшла технічне обслуговування в Канаді, до Німеччини – щоб піти назустріч Німеччині і зменшити ризики, що РФ не відновить постачання по «Північного потоку-1» після планових технічних робіт.

Канадський бізнес має найнижче представництво в Росії з країн G7 (17 місце серед усіх представлених в Росії країн за кількістю компаній і 25 місце за кількістю зайнятого персоналу). За даними, зібраними KSE Institute, у 2021 році 33 канадські компанії забезпечили роботою близько 2 500 людей, ці компанії отримали $443 млн річного доходу, мали $195 млн капіталу та $359 млн активів.

З 33 компаній в базі KSE лише 24% канадських компаній все ще залишаються в Росії, 18% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність, а більше 50% вже анонсували про свій вихід. 2 компанії (6% з 33 спостережуваних компаній) вже повністю вийшли з Росії з продажем своїх часток, вони отримали близько 18% виручки в 2021 році, мали близько 11% співробітників, які вже залишили або незабаром залишать попереднє місце роботи у зв’язку з їх виходом.

Повністю вийшли:

Kinross Gold (Метали та добувна промисловість) – оголосила про завершення продажу 100% своїх російських активів групі компаній Highland Gold Mining за загальну винагороду в розмірі 340 мільйонів доларів готівкою. Kinross отримала 300 мільйонів доларів готівкою в США на свій корпоративний рахунок і отримає відстрочений платіж у розмірі 40 мільйонів доларів у річницю закриття. У 2021 році в компанії в Росії працювало 225 осіб, а виручка склала 21 млн доларів.

McCain Foods – канадський гігант картоплі McCain Foods Ltd. продав своє російське підприємство з виробництва картоплі, завершивши вихід компанії з Росії. McCain зупинив будівництво 24 лютого, коли російські війська вторглися в Україну, і через два тижні оголосив про припинення проекту. Компанія також припинила поставки на російський ринок і заявляє, що не планує їх відновлювати. McCain заявив, що завершив продаж об’єкта місцевому покупцеві, додавши, що на російський ринок припадає менше 5 відсотків його світових річних продажів у 11 мільярдів доларів. У 2021 році компанія наймала в Росії 46 осіб і отримала виручку в розмірі $59 млн.

Виходять:

PHX Energy Services (Енергетика, нафта та газ) – повідомляє про вихід з російського ринку. Це рішення було прийнято в результаті вторгнення російського уряду в Україну та в контексті міжнародних санкцій, які послідували, включно з комплексною програмою санкцій, запровадженою Канадою. Після того, як транзакція виходу була завершена, корпорація більше не веде бізнес у Росії. Діяльність у Росії була не суттєвою для консолідованих результатів корпорації, і в 2021 році виручка в Росії становила менше 3 відсотків від консолідованої виручки. У процесі виходу із заявленою позицію проти відносин з РФ також LCBO, Bombardier, EarthDaily Analytics, Canada Goose.

Вичікують такі відомі бренди, як Calfrac Well Services, Four Season hotels.

Коментарі

Позначки: ,