Білоруси повідомляють, що обіцяний Україною особливий режим пропуску для них не працює

Новини 29 Серпня, 2020 159

Ілюстрація: УНН

Шмигаль переконував, що громадяни Білорусі, які потребують додаткового захисту, можуть отримати його в Україні

Група білорусів, які зазнали переслідувань у рідній країні, повідомляють, що українські прикордонники не пропустили їх до України. Раніше очільник уряду Денис Шмигаль обіцяв, що запроваджена для іноземців заборона на пропуск через кордон не поширюватиметься на громадян Білорусі. 

Як пише «Четверта студія» з посиланням на ZMINA, про інцидент, що трапився в Одеському аеропорту, повідомила білоруська редакція “Радіо Свобода”.

З опівночі 29 серпня до 28 вересня Кабмін заборонив в’їзд до України іноземцям та особам без громадянства. Цей крок спричинив обурення серед правозахисників, які наголошували, що немає жодних досліджень, оцінювання ситуації та загроз, які б вказували на те, що в’їзд до України іноземців критично впливає на погіршення ситуації із захворюваністю на коронавірус. Побоювання в них викликав і той факт, що Україна стала одним з майданчиків, куди від переслідувань тікають люди із сусідньої Білорусі, де вже другий тиждень не вщухають протести.

Прикордонники в Одесі не пустили до України вісьмох людей. Усім їм надали повідомлення про відмову у в’їзді.

Зі свого боку прессекретар Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив, що рішення уряду про закриття кордону для іноземців не передбачає окремих механізмів для білорусів.

“У разі гуманітарних підстав голова Державної прикордонної служби може затвердити окреме рішення. У резолюції немає окремої категорії про білоруських громадян, але є перелік винятків, якими вони можуть скористатися. Якщо говорити про преференції, українські прикордонники зі свого боку не перешкоджатимуть білоруським громадянам перетинати кордон. Але слід розуміти, що окремої категорії громадян Білорусі не встановлено​​”, – сказав він.

Нагадаємо, що 27 серпня прем’єр-міністр Денис Шмигаль переконував, що громадяни Білорусі, які відчувають тиск або переслідування та потребують додаткового захисту, можуть отримати його в Україні, попросивши про це прямо на кордоні.

 

 

Коментарі

Позначки: , , , , ,