Білорусь вручила українському послу ноту протесту через Указ Зеленського

Новини 15 Жовтня, 2020 96

Фото: Хрещатик.News

У Лукашенка незадоволені указом про ІТ-спеціалістів

14 жовтня у МЗС Білорусі вручили ноту протесту українському дипломату Ігорю Кизиму через Указ Володимира Зеленського.  Влада Білорусі висловлює заклопотаність прийняттям Указу Президента України Володимиром Зеленським «Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь», який в порушення загальноприйнятих правових норм поширює свою дію винятково на громадян сусідньої держави.

Як пише «Четверта студія»  з посиланням на сайт Хрещатик.News, про це йдеться в повідомленні білоруського МЗС.

В пресслужбі зазначили, що документ «не можна трактувати по-іншому, як явно недружній і дискримінаційний крок української сторони, що межує з втручанням у внутрішні справи Республіки Білорусь». У МЗС Білорусі настійно рекомендують Україні вжити відповідних заходів щодо дотримання договірних зобов’язань у відносинах з Білоруссю: «Прийняття вищезазначеного Указу підриває довіру в двосторонніх відносинах і йде врозріз з положеннями Договору про дружбу, добросусідство і співробітництво між Україною та Республікою Білорусь, а також міжурядових угод про торговельно-економічне співробітництво, про безвізові поїздки громадян і про трудову діяльність і соціальний захист громадян Республіки Білорусь і України, які працюють за межами своїх держав. У зв’язку з цим українській стороні настійно рекомендовано вжити заходів щодо дотримання взятих на себе договірних зобов’язань у відносинах з Білоруссю».

Разом з тим у пресслужбі МЗС Білорусі попередили, що готові до відповідних заходів задля захисту націнтересів держави: «Щиро не бажаючи завдати шкоди дружнім зв’язкам з українським народом, білоруська сторона не має наміру переходити «червоні риси» в стосунках з Україною, але залишає за собою право на застосування, в разі виправданою необхідності, відповідних заходів щодо захисту національних інтересів відповідно до міжнародних норм».

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 420/2020 «Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, які є громадянами Республіки Білорусь».

Документ сприятиме розвитку інвестиційного потенціалу України та залученню висококваліфікованих ІТ-спеціалістів та інноваторів.

Коментарі

Позначки: , , , ,