Бійці добровольчого батальйону ОУН просять назвати одну із центральних вулиць Золочева іменем Миколи Лемика

Новини 16 Вересня, 2019 202

На фото: Микола Лемик під час процесу у Львівському окружному суді/»Золочів.нет»

Бійці добровольчого батальйону ОУН звернулись до Золочівського міського голови та депутатського корпусу з проханням назвати одну із центральних вулиць міста іменем Героя Української Нації, уродженця Золочівщини Миколи Лемика.

Як повідомляє «Золочів.нет», таке звернення Львівська міська організація Добровольчого Руху ОУН оприлюднила на своїй сторінці у Фейсбук.

“Кожного року по всій Україні відбуваються заходи із вшанування жертв Голодомору в України у 1932-1933 рр. – одного із найбільших геноцидів в історії людства. Величезна кількість держав по всьому світу визнали Голодомор геноцидом українського народу. Оговтатись від цієї катастрофи планетарного масштабу українці не можуть і досі. Однак мало хто задумується над тим, що масштаби знищення української нації від штучного голоду, організованого репресивною московською комуністичною системою могли бути значно більшими. Лише завдяки активному розголосу у світі про Голодомор Москва припинила цей жахливий геноцид, завдяки чому мільйони українців залишились живими. Безперечно ми завдячуєм цьому зокрема і британському журналісту Гарету Джонсу, який почав всьому світу розповідати про цю жахливу трагедію.
Однак, не єдиний Гарет Джонс доклався до поширення інформації про Голодомор в Україні. В першу чергу ми завдячуєм цьому Миколі Лемику, уродженцю Золочівщини. Як Вам відомо, саме у селі Солова Золочівського району народився один із найвідоміших діячів національно-визвольного руху українського народу Микола Лемик. Важко переоцінити його вклад у припинення Голодомору в Україні у 1932-33 рр. Адже після вбивства радянського дипломата Майлова він заявив про Голодомор в Україні світовій пресі не з високої трибуни в комфортних умовах, а з зали судових засідань, де його, молодого хлопця в розквіті сил, засудили до довічного ув’язнення. За те, що він любив Україну значно більше свого власного життя.

Сьогодні ми знов ведемо національно-визвольну боротьбу за нашу незалежність. Ведем, бо є кому вести. Бо не всіх вбили під час голодомору. Бо мільйони було врятовано зокрема завдяки Герою Золочівщини і України Миколі Лемику. Однак, незважаючи на величину постаті цього Героя Української Нації маємо невтішну ситуацію із його гідним вшануванням на малій Батьківщині. У м.Золочеві не лише немає пам’ятника Миколі Лемику, а навіть жодна вулиця не названа його іменем, що безперечно є неприпустимим явищем. І це при тому, що є вулиці названі іменами росіян Пушкіна, Лєрмонтова, Тімірязєва. В той час, як провулок ім.Миколи Лемика є навіть у м.Полтава, за сотні кілометрів від його малої Батьківщини.

Вважаємо за необхідне виправити це прикре непорозуміння та надати одній із центральних вулиць міста Золочів ім’я Героя Золочівщини Миколи Лемика. Відтак просимо належним чином розглянути наше звернення та позитивно проголосувати на сесії міської ради.

Сподіваємось на Ваші українські серця”, – йдеться у звернені.

Сподіваємось прохання буде почуте.

Коментарі

Позначки: , ,