Байден підписав законопроєкт про ленд-ліз для України

Новини 09 Травня, 2022 201

Президент США Джо Байден підписав законопроєкт про ленд-ліз для України в понеділок, 9 травня.

Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

“ПІДПИСАНО: Закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні від 2022 року”, – написала у Twitter пресасістент Білого дому Ангела Перез.

Документом узгоджено спрощену процедуру надання військової допомоги Україні під час війни з Росією. В тексті законопроєкту йде мова про надання президенту США розширених повноважень щодо передачі або надання в оренду Україні оборонних виробів для “захисту цивільного населення від російського військового вторгнення” та для інших цілей.

Ленд-ліз дозволяє США постачати озброєння і техніку безпосередньо американського виробництва. Військова допомога надається без попередньої оплати; оплата за поставки проводиться після війни, або після війни повертається справна техніка та озброєння.

Раніше Америка вже робила такий крок. Закон про надання матеріальної допомоги європейським союзникам у США ухвалили в березні 1941 року. Започаткована процедура lend lease, тобто “передання в оренду чи у борг”, передбачала, що американці в стислі терміни передають військову і цивільну техніку, зброю, устаткування, боєприпаси та інше майно країнам, чия оборона є “життєво важливою” для США. До таких країн спочатку входили Велика Британія і Китай, а потім Франція і СРСР.

Коментарі

Позначки: ,