Анонсованого підвищення зарплат вчителям не буде: роз’яснення МОН

Новини 09 Вересня, 2020 502

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Раніше експерти зі створення команди кандидата в президенти Зеленського розповіли, що українським вчителям можна підняти зарплату до 4 тисяч доларів

Постанова уряду Гройсмана про підвищення зарплат працівникам галузі освіти, за якою з січня 2020 року мало відбутися підвищення від 20 до 70%, не буде реалізована цього року.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляють Букви.

У вівторок, 8 вересня, Профспілка працівників освіти та науки України заявила, що МОН “у порушення норм законодавства щодо соціального діалогу, кулуарно, без погодження з освітянською громадськістю” має намір переглянути норми Законів України “Про освіту” та “Про повну загальну середню освіту” та скасувати низку постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати праці робітників галузі.

Йдеться про пропозиції, які було озвучено під час засідання комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України 2 вересня цього року.

У спілці зазначили, що влада може внести зміни до положень, що стосуються намірів до 2023 року встановити для педагогічних кадрів заробітну плату, не нижчу чотирьох прожиткових мінімумів. Саме таке підвищення планував уряд Гройсмана. 10 липня 2019 року було прийнято відповідну постанову. З 1 січня зростання зарплат мало становити від 20 до 70%.

У спілці наголошують, що влада планує внести зміни, що дадуть змогу виконувати ці положення “лише за умови фінансової спроможності” держави.

“Відповідно до статті 78 закону “Про освіту” фінансування галузі освіти має бути забезпечено державою на рівні не менше 7% ВВП, а фактичне вираження, так званої, фінансової спроможності, щороку зменшується, і в 2020 році відповідає 5,6 – 5,7%”, — йдеться в заяві.

На думку профспілки, такі пропозиції “засвідчують наміри згортання законодавчо встановленої зарплатної гарантії” для педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Також спілка виступила проти скасування постанов Кабінету Міністрів України, в яких йдеться про підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників на 10% та 11% для науково-педагогічних працівників. Це, за словами представників профспілки, “є неприпустимим, бо це є зниженням рівня заробітної плати”.

Розкритикували в спілці й наміри МОН запровадити виплату надбавки педагогам у розмірі 15% посадового окладу замість її тих, що діють на сьогодні в розмірі 30%.

Також спілка висловила протест проти скасування доплати вчителям та іншим педагогічним працівникам за все, окрім класного керівництва, перевірку навчальних робіт учнів та доплат за наукові ступені та вчені звання.

Профспілка виступила з вимогою щодо недопущення внесення таких змін, наголосивши, що це “не збігається з намірами та політикою Президента України”.

Роз’яснення від МОН

У зв’язку з заявою профспілки у міністерстві надали роз’яснення щодо ситуації, що склалася. Передусім у МОН наголосили, що зміни, про які йдеться, є на сьогодні лише пропозиціями.

“Надані для розгляду пропозиції щодо реформування оплати праці в галузі освіти не є підготовленим проєктом Концепції. Ці питання мають бути опрацьовані робочою групою з розроблення Концепції та схвалені нею або відхилені, як такі, що не є прийнятними”, — йдеться в заяві МОН.

У міністерстві зауважили, постанова уряду Гройсмана від 10 липня 2019 року №822 передбачає, що до 2023 року має відбутися підвищення найнижчого посадового окладу педпрацівників до рівня 4 прожиткових мінімумів. Однак наразі грошей на реалізацію цієї постанови немає і її не буде запроваджено до кінця року.

“У зв’язку з відсутністю коштів на її реалізацію у державному та місцевих бюджетах зазначена постанова була зупинена до 31 грудня 2020 року. За попередніми розрахунками фахівців МОН, її впровадження в дію у 2021 році потребуватиме додатково близько 50 млрд грн (державний бюджет – близько 39 млрд грн, місцеві бюджети – близько 11 млрд грн)”, — повідоміли у МОН.

У міністерстві заявили, що зацікавлені у набутті чинності саме цією постановою, тому пропонує виділити на це кошти наступного року.

“Позицію Міністерства освіти і науки щодо якнайшвидшого набуття чинності постановою Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 № 822 підтримали і члени Комітету, запропонувавши зі свого боку звернутися до Уряду України з пропозицією передбачити у Державному бюджеті України на 2021 рік відповідні кошти на її реалізацію”, — додали в МОН.

Раніше експерти зі створення команди кандидата в президенти Володимира Зеленського розповіли, що українським вчителям можна підняти зарплату до 4 тисяч доларів і на це потрібно “лише 200 мільйонів доларів на рік”.

У липні 2019 року у команді Президента Володимира Зеленського розповіли, що попередні заяви про вчительську зарплату в 4000 доларів поки нездійсненні, а ось 500 доларів буде “непогано для початку”.

 

Коментарі

Позначки: , , ,