“Андрій завжди казав: патріотичні пісні не треба писати, коли настав критичний момент, а співати їх постійно”, – Ольга Кузьменко

Новини 17 Серпня, 2022 438

"Андрій завжди казав: патріотичні пісні не треба писати, коли настав критичний момент, а співати їх постійно", – Ольга Кузьменко

Мама Кузьми Скрябіна переконана, пісні повинні відображати суть країни у якій живеш.

Журналістка “Еспресо.Захід” поспілкувалася з батьками Андрія Кузьменка в День його народження, пише Четверта студія.

День народження музиканта Андрія Кузьменка святкують у Львові. Сьогодні йому могло виповнитися 54 роки, якби не страшна аварія сім років тому. Втім його культурна спадщина живе серед українців й досі. Концерти, які організовують у його честь, збирають аншлаги, пісні Кузьми лунають на вулицях українських міст і не втрачають своєї актуальності.

“Андрій завжди казав: не треба писати і співати патріотичні пісні вже тоді, коли настав критичний момент, коли йде АТО чи війна. Їх треба писати співати постійно. Тоді буде виховання, – каже мама Ольга Кузьменко. – Усім треба було писати не про якісь дурниці, а про сутнє, що відображає суть нації, твою сутність у цій країні. Ти ж українець. Андрій переконував, вишиванка має бути зашита всередині. А те, що ми потім одягнемо вишиванки, але стаємо якимись холуями – ні. Тільки по переконанні це має бути”.

Батько співака Віктор Кузьменко розповідає, у якому регіоні не був би син, він завжди співав та розмовляв українською. І де б він не був, йому підспівували та підтримували.

“Кожна його пісня, як окремий твір з української літератури, – каже Віктор Кузьменко. – Тема, яка розкручується протягом твору. Андрійко хоч прожив коротке життя, але зробив великий вклад в розвиток музичної культури і взагалі української мови, тому що він виконував пісні тільки українською. Крім того, мав великий авторитет та популярність серед людей. Коли він трагічно загинув, я це порівнюю, як в горах Альпах велика лавина рухається вниз і до сьогоднішнього дня котиться. Любов до людей і той музичний багаж, який він залишив після себе, глибоко осів в серцях людей і ми до сьогодні відчуваємо цю підтримку. Вона нас дуже підтримує”.

Батьки переконані, пісні сина мають великий вплив на підтримку української культури та державності. І зараз ми воюємо саме за право бути українцями.

“Мова – страшна зброя, – каже Ольга Кузьменко. – Подивіться, як росіяни вчепилися за неї. Це дуже страшно. Тепер, щоб відстояти те, що в нас століттями виривали з рук, дуже важко. Причини цієї війни криються глибоко. Триває війна за наше існування. Виховання треба починати з малечку і “зашивати” дітям, що вони є українцями”.

Коментарі

Позначки: