АМУ закликає парламент не скасовувати пайову участь, оскільки це розбалансує місцеві бюджети

Новини 16 Вересня, 2019 101

Ілюстративне фото

Голова Асоціації міст України Віталій Кличко у листі до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова та народних депутатів України закликав не приймати поспішного рішення щодо скасування пайової участі. Відмінити пайову участь забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту пропонується у прийнятому у першому читанні проєкті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№1059 від 29.08.2019 р.). Про це інформує Офіс реформ у Львівському РВ АМУ.

АМУ наголошує, що пайова участь складає значну частку надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів. Зокрема, у 2018 році місцеві бюджети отримали від пайової участі близько  1,6 млрд грн. А зазначеним законопроєктом всупереч частині третій статті 142 Конституції України компенсації втрат місцевих бюджетів не передбачається.

Таким чином, скасування пайової участі розбалансує місцеві бюджети, заблокує завершення розпочатих проєктів і не дозволить почати нові, адже видатки з бюджетів розвитку це:

-капітатьні видатки на будівництво, ремонт та реконструкцію дитячих садків, шкіл, лікарень, об’єктів водопостачання, водовідведення, дорожнього господарства, комунального транспорту тощо;

-розроблення містобудівної документації.

 Якщо буде відмінена пайова участь місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури. І це при тому, що громади постійно відчувають дефіцит ресурсів на економічний та соціальний розвиток.

Відтак АМУ пропонує під час розгляду законопроєкту  №1059 у другому читанні виключити зміни, які стосуються пайової участі (пункт 13, 15, підпункти 2, 3 пункту 16 розділу І законопроєкту).

Коментарі

Позначки: ,