В Україні швидкими темпами будується авторитарна система управління, і вся влада концентрується довкола президента та олігархів, які його привели на найвищу державну посаду. Про це у статті «Клоунократії» потрібна альтернатива» на сайті «LB.uа» пише народний депутат України з фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький, пише Четверта студія.

«Парламент і уряд стають «кишеньковими», президент намагається підпорядкувати усі силові структури, знищити незалежність Верховного Суду, зупинити недоведену до кінця попередньою владою судову реформу, керувати прокуратурою і спеціалізованими антикорупційними органами», – пише Микола Княжицький.

Він зазначає, що глобальний тренд популізму в Україні отримав власний різновид – клоунократія. «Вона стала альтернативою до ліберальної демократії, за якою мають поважатися верховенство права, дотримання прав людини і меншості та принцип балансу між законодавчою, виконавчою та судовою владами.

«Привид популізму блукає світом», знищуючи світовий порядок, усталені норми міжнародної політики, військові та політичні союзи. Світом знову керують сила та забаганки великих держав, до зон впливу яких належать середні і менші держави. А цими великими державами керують світові лідери, що переформатовують міжнародні відносини згідно власних уявлень та інтересів. Україна зараз у головному тренді політичних та суспільних процесів, характерних для багатьох демократичних країн. Наша демократія молода, але про силу її ми дізнаємося, якщо впораємося з викликом популізму. Адже зараз відбувається спроба знищити суспільні і державні інтереси. Завдання політиків і громадянського суспільства побудувати для цього популізму сильну альтернативу», – наголошує Микола Княжицький.

На його думку, такою альтернативою має стати потужна демократична опозиція.

«Нам потрібна демократична опозиція із спільним ціннісним фундаментом, продуманою програмою і чітким планом дій. Парламентські та позапарламентські демократичні сили повинні об’єднатися. На що розраховує Росія? На чому грунтується оптимізм клоунократії Зеленського? На довічній проблемі українців: «де два українці, там три партії».

Інституціям, які знищує влада, потрібен захист. Людям, яких влада переслідує з політичних мотивів, потрібна наша солідарність і допомога. Парламентська опозиція і громадські організації повинні підтримати позицію західних послів і стати на захист незалежності Верховного Суду і судової системи.

Слова, терміни і сенси мають зараз вирішальне значення. У відповідь на регіт «клоунократів» з усього, що нам святе, ми маємо самі собі відповісти, що таке національна гідність. Не у пафосних промовах, а в щоденній практиці суспільного та політичного життя», – переконаний М.Княжицький.