Аеропорт “Львів” нема сенсу передавати у концесію, – Цимбалюк (ВІДЕО)

Новини 25 Березня, 2021 369
Михайло ЦИМБАЛЮК

Михайло ЦИМБАЛЮК

Стрімке піке Львівського аеропорту: від успішного до… концесійного

У лютому цього року під час зустрічі народних депутатів України з представниками місцевої влади у Львові з’ясувалося, що керівництво ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» отримало листа від Міністерства інфраструктури України щодо вивчення ситуації про можливу зміну форми власності з державного підприємства на акціонерне товариство.

Про це пише народний депутат України Михайло Цимбалюк, інформує Четверта студія.

Багато часу на роздуми трудовому колективу львівського летовища не дали, оскільки напередодні міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що його відомство в наступному році планує розпочати процес передачі в концесію міжнародних аеропортів у Львові та Херсоні. Мовляв, це будуть перші пілотні концесійні проекти.

Обкладинка пропозиції міністерства ніби на перший погляд дуже приваблива. Адже чиновники готуються до переговорів з потенційними інвесторами і працюють над інвестиційним атласом, в якому буде зібрана вся необхідна інформація про концесійні можливості в Україні.

Але виникає логічне питання – для чого владі експериментувати з одним із найуспішніших підприємств країни? Справді, про концесію державних стратегічних підприємств в українській владі говорили досить багато, а питання щодо ДП «МА «Львів» імені Данила Галицького» порушується вже чимало років, проте силами колективу, профспілок, місцевої влади, небайдужих політиків цей процес вдавалося зупинити. Минулого року громада і народні депутати України групи «Львівщина» запобігли передачі його в концесію. Цьогоріч ситуація повторюється. І не хочеться вірити, що намагання віддати летовище у концесію – це спроба догодити одному із олігархів…

ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» — найбільше летовище у Західній Україні за пасажиропотоком та маршрутною мережею, яка складається з понад 60 напрямків. Новий аеровокзальний комплекс вартістю 1 млрд. 300 млн. гривень було введено в експлуатацію 12 квітня 2012 року за бюджетні кошти.

Трудовий колектив аеропорту показує результати вдалого господарювання, перебуває в постійному розвитку і, навіть попри обмеження карантину, працює над відкриттям нових напрямків та готовий надати план розвитку державного підприємства. Тому немає сенсу передавати його в концесію адже концесійний договір визначає взаємовідносини партнерів на довгий період та є великим за обсягом документом, у якому, теоретично, мають бути максимально враховані усі можливі варіанти розвитку відносин.

Львівське летовище є об’єктом стратегічного, а також військового призначення, функціонування якого не можна ставити під загрозу, експериментуючи із концесіями.

Коментарі

Позначки: , ,