99 років тому проголосили ЗУНР

Новини 01 Листопада, 2017 414

Пам'ятна дошка, Львів

Цього дня у 1918 році оголосили про створення Західно-Української Народної Республіки.

Після розпаду в жовтні 1918 року Австро-Угорської імперії на декілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до ряду заходів зі створення власної держави. Зокрема, в період з вересня 1918 року у Львові було створено: Український Генеральний Військовий Комісаріат, Українську Народну Раду – політичний представницький орган українського народу в Австро-Угорській імперії. 19 жовтня 1918 року було проголошено Українську державу на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття.

Президентом Української Народної Ради було обрано Євгена Петрушевича. УНРада, мотивуючи свої наміри правом українського народу на власну державу, звернулася до австрійського уряду з питання про передачу їй усієї повноти влади у Галичині та Буковині, на що отримала категоричну відмову. Тоді було вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом. В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини, на чолі з сотником Дмитром Вітовським, зайняли всі найважливіші урядові установи у місті.

Таким чином, була створена Західно-Українська Народна Республіка, до складу якої увійшли українські етнічні землі – Галичина, Буковина та Закарпаття. Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам’янці-Подільському.

Важливим здобутком діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР в єдину соборну Українську Народну Республіку. Екзильний уряд ЗУНР припинив існування 15 березня 1923 року.

З нагоди річниці у Львові та області відбудеться низка урочистостей.

Зокрема  о 9.00 год стартує  театралізоване військово-історичне дійство «Проголошення ЗУНР» біля головного входу в будівлю Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації.

Також заплановано:

  • об 11.00 – 11.10 год буде покладання квітів до Меморіалу воїнам УГА на Личаківському кладовищі;
  • 11.10 – 11.30 год Громадське віче;
  • 10.00 – 17.00 год Проходження центральними вулицями Львова патрулів-реконструкторів у формі Українських Січових Стрільців;
  • 11.35 год Покладання квітів до могили Президента Національної Ради ЗУНР Є.Петрушевича;
  • 11.40 – 11.45 год Запалення лампадок до могил загиблих під час проведення антитерористичної операції на сході України на полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища;
  • 11.45 – 12.05 год Проведення панахиди за тими, хто віддав своє життя в боротьбі за незалежність України;
  • 13.40 – 15.30 год Проведення квесту «ЗУНР» в центральній частині м. Львова;
  • 13.30 – 14.00 год Урочистий перехід колони студентської молоді за маршрутом: вул. Університетська – І. Огієнка – Т. Шевченка – Янівське кладовище та покладання квітів до Меморіалу Українських Січових Стрільців;
  • 14.00 – 15.00 год Покладання квітів та віче на Меморіалі Українських Січових Стрільців на Янівському кладовищі;
  • 15.30 год Фінал квесту «ЗУНР» та мистецька частина «Стрілецький співаник» на площі біля Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Коментарі

Позначки: ,