Як у Чернівцях вимагали позачергового зібрання місцевих рад через “формулу Штайнмаєра” (ФОТО)

Новини 04 Жовтня, 2019 166

Фото: "Укрінформ"

У центрі Чернівців противники підписання формули Штайнмаєра провели протестний мітинг.

Про це повідомляє  Укрінформ.

Люди тримали у руках прапори України та плакати, в яких вимагали від керівництва держави відмовитись від формули Штайнмаєра.

Також присутні вимагали позачергового зібрання обласної та міської рад, на яких депутати б могли висловити офіційну позицію щодо підписаних документів.

“Підписані у Мінську документи викликають стурбованість. Тому що там прописано ряд пунктів, проти яких упродовж останніх трьох років Україна активно виступала, вважала їх неприпустимими. Сьогодні я звернувся до голів обласної та міської рад з вимогою негайно скликати позачергові сесії та розглянути звернення до керівництва держави щодо підписаних у Мінську документів”, – сказав під час свого виступу депутат міської ради від фракції “Європейська солідарність” Василь Максимюк.

За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, “формулу Штайнмаєра” щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ у трьох ділянках також було погоджено на зустрічі радників лідерів країн нормандського формату.

Президент Володимир Зеленський пояснив, що “формула Штайнмаєра” передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї “формули Штайнмаєра”. Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

У багатьох великих містах України відбуваються протестні акції “Ні капітуляції”.

Коментарі

Позначки: , , ,