9 з 10 польських власників бізнесу не урізали зарплати українцям попри пандемію

Новини 06 Квітня, 2021 130

Планують і надалі винаймати заробітчан

56% польських роботодавців наймають іноземців на роботу, а 42% хочуть, щоб люди з інших країн працювали у них довгостроково. Більшість власників бізнесу запровадили масковий режим на підприємствах Польщі на час пандемії. Такі дані наводить OLX Робота, згідно з опитуванням польських роботодавців. 

Про це пише Четверта студія.

Робота у Польщі — куди влаштуватись іноземцю 

Найбільше польські роботодавці пропонують роботу у таких сферах:

  • будівництво — 30%;
  • логістика та перевезення — 25%;
  • сфера обслуговування та громадське харчування — 20%;
  • виробництво — 11%.

56% опитаних розказали, що вже наймають іноземців на роботу, ще 14% розглядають таку можливість. 17% респондентів розповіли, що у них були тільки робітники з Польщі. У 15% раніше працювали люди з інших країн. Зокрема, роботодавці кажуть, що відмовилися від ідеї наймати їх через складнощі із влаштуванням на роботу (35%), та відзначають, що іноземці стали менш зацікавленими в роботі в Польщі (28%).

Найчастіше польські роботодавці є власниками невеликих бізнесів. Так, 68% розповіли, що в їхній компанії працюють до 20 працівників. 14% поділилися, що у свою фірму вони залучили від 21 до 49 людей, і лише 8% надають місце для праці для 50-99 осіб. Більше за 100 осіб у 11% роботодавців.

Як працюється українським заробітчанам в Польщі

 Опитування OLX Робота показало — зазвичай серед працівників у польських компаніях переважають не тільки українці.

40% роботодавців розказали, що в них працюють до 10% українців

17% назвали цифру в 10-25%

15% визначили працевлаштованість наших земляків на 25-50%

і ще 15 — на 50-75%.

Найчастіше польські роботодавці відбирають українців на роботу через рекомендації знайомих (54%), або ж шукають напряму — через сайти з пошуку роботи (53%).

Польські власники компаній підтверджують, що робота за кордоном — це не тільки тимчасова зайнятість. 42% поділилися, що хочуть наймати українців на довгі терміни (з перспективою постійного проживання). 36% розраховують надавати роботу на рік та більше, а ще 36% розглядають різні можливості працевлаштування, базуючись на досвіді та навичках кожного працівника окремо. Лише 1 з 10 роботодавців все ж хоче наймати лише на один сезон.

88% респондентів кажуть, що умови праці для поляків та українців у них не відрізняються. А серед того, що вони гарантують працівникам з України, найчастіше називають:

  • нормований робочий день — 66%;
  • бонуси за гарні результати праці — 51%;
  • оплачуване житло — 27%.

Чи змінила пандемія роботу за кордоном?

56% розказали, що пандемія не сильно вплинула на кількість залучених до роботи у Польщі українців. Ще 30% поділилися, що нині наймають дещо менше наших заробітчан. У 77% працедавців не змінилися плани стосовно тривалості надання роботи для іноземців — вони не планують зменшувати чи збільшувати терміни працевлаштування.

9 з 10 польських власників бізнесу не урізали зарплати українцям. А ті, кому таки довелося це зробити (8%) — найчастіше скорочували їх максимум на чверть.

Через карантинні обмеження роботодавці запроваджували нові умови праці. 87% опитаних забезпечили своїх працівників засобами особистого захисту (масками та антисептиками). 59% намагалися організувати роботу так, щоб забезпечити дистанцію у 1,5 метри, ще 22% надали можливість працювати позмінно.

6 з 10 опитаних кажуть, що пандемія вплинула на пошук працівників з України в гірший бік. Зокрема, серед причин виділяють бюрократичні нюанси та менше бажання українців їхати на роботу за кордон.

“За даними опитування OLX Робота серед пошукачів, у цьому році 63% українців, що хочуть працевлаштуватися, планують їхати за кордон чи принаймні розглядають такий варіант попри пандемію. Європейські роботодавці теж зацікавлені у трудових мігрантах і готові забезпечувати їм дуже привабливі умови праці. Тому нині українським компаніям варто задуматися про те, що потрібно змінити в умовах роботи та її оплаті, аби дати нашим пошукачам мотивацію залишатися на Батьківщині”, —  коментує Марія Абдулліна, керівниця напряму OLX Робота.

Довідка про компанію

OLX Робота — це онлайн-сервіс №1 для пошуку та розміщення вакансій у сегменті робітничих професій. Ресурс входить в трійку лідерів з пошуку персоналу в Україні. Кожного місяця рубрику OLX Робота відвідують 2,4 млн користувачів. Щодня оголошення на платформі розміщують 20 000 роботодавців. База сервісу налічує понад 43 000 актуальних пропозицій з працевлаштування. 13% всіх вакансій припадає на роботу за кордоном.

OLX — один із найбільших онлайн-бізнесів в Україні. Кожен другий український онлайн-користувач заходить на OLX мінімум раз на місяць.

OLX у 10 найбільш відвідуваних торговельних майданчиків світу. А мобільний додаток OLX встановлений на кожному третьому українському смартфоні і займає першу позицію в категорії “Купівлі” для IOS і Android за даними SimilarWeb.

[1] Опитування OLX Group серед 358 польських роботодавців, березень 2021

Коментарі

Позначки: ,