26 громадських організацій підтримали резолюцію Національного форуму прав людей з інвалідністю

Новини 04 Грудня, 2023 71

«Ліга сильних»

У Києві відбувся Національний форум прав людей з інвалідністю. Його організувала громадська спілки «Ліга сильних», що об’єднує дієві організації у цій ніші.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Лігу сильних.

Участь у форумі взяла Перша леді Олена Зеленська, а за його підсумками організації-учасники Форуму прийняли резолюцію, що визначає пріоритетні напрямки роботи на найближчий рік. Її вже підписали 26 організацій.

«Наше спільне завдання – не робити з безбар’єрності оази. Безбар’єрною має стати вся країна. Всі її опції – кар’єрні, навчальні, побутові, розважальні. Ми всі буваємо маломобільними. Всі буваємо психічно виснаженими. Втомленими. Безсилими. Тому все це – рівні можливості – потрібне не комусь, не «окремим категоріям». Це потрібно нам усім», — зазначила Перша леді Олена Зеленська.

Відтак, як визначено Резолюцією, на найближчий рік пріоритетними напрямами є три складові. Перш за все, це зміна сприйняття інвалідності в українському суспільстві, зокрема перехід  від емоції співчуття на повагу, збільшення видимості людей з інвалідністю та покращення навичок комунікації з людьми з інвалідністю. Йдеться про зменшення відсотку українців, що відчувають сум та співчуття при зустрічі з людиною з інвалідністю з 71% до 60%.

Другий пріоритет — збільшення можливостей для людей з інвалідністю знайти роботу та працювати на відкритому ринку праці. Індикатором успішності комплексу дій стане збільшення відсотку працевлаштування з 13% до 17%.

Ще один рівноцінно важливий пріоритет — забезпечення рівного доступу людей з інвалідністю до приміщень і будівель, а також послуг, зокрема цифрових, інформаційних, адміністративних. Показником ефективності у цьому напрямку стане той факт, що наприкінці наступного року не менше 300 територіальних громад працюють з питанням покращенням місцевого законодавства та реальних кроків для забезпечення доступності.

«Ми будували програму форуму, а відтак й пропоновані пріоритети на найближчий рік на основі результатів національного соціологічного дослідження про сприйняття людей з інвалідністю в Україні, яке ми нещодавно провели. Результати свідчать про те, що сферами, в яких люди з інвалідністю зазнають найбільшої дискримінації є фізичний доступ до будівель та працевлаштування. Разом з тим, значна частина людей з інвалідністю не живе активним життям – 50% українців рідко або майже ніколи не бачать людей з інвалідністю у публічних місцях», – пояснює Дар’я Сидоренко, виконавча директорка громадської спілки «Ліга сильних».

Форум організований завдяки отриманому гранту від Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)» в Україні у межах  фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine. Зміст прес-релізу не обов’язково відображає погляди Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії, погляди Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine.

Форум також відбувся за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини (GFFO), CBM та Європейського Форуму з питань осіб з інвалідністю у межах проєкту «Empower Ukraine».  Погляди, висловлені під час Форуму, не можуть вважатись офіційною думкою фінансового партнера та Європейського форуму з питань інвалідності.

Коментарі

Позначки: ,