23 лютого 2014 року почалася російська окупація українського півострова Крим (ВІДЕО)

Новини 23 Лютого, 2020 1 191

Цього дня, у 2014 році, під час Революції Гідності, в Сімферополі пройшов Всекримський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу

23 лютого 2014 року почалася російська окупація українського півострова Крим. Цього дня був захоплений Севастополь.
Як пише “Четверта студія” з посиланням на Ukrainian People Magazine, вночі з 26 на 27 лютого російський спецназ захопив приміщення Ради міністрів та Верховної Ради Автономної Республіки Крим в Сімферополі.

Як пише Укрінформ, цього дня, у 2014 році, під час Революції Гідності, в Сімферополі пройшов Всекримський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, в якому прийняли участь понад 5 тисяч осіб.

Учасники мітингу вимагали дострокових виборів Верховної Ради Криму і покарання чиновників за сепаратизм, також вони заявили про безумовну підтримку рішень, прийнятих Верховною Радою 21 і 22 лютого та засудили режим Януковича, «винного у вбивстві десятків громадян України, які виступили на захист демократії і прав людини в Україні».

На противагу цьому, в Севастополі відбувся мітинг проросійських сил. Під час нього активісти обрали «народного губернатора» Олексія Чалого, який згодом став одним із символів російської окупації півострова і «героєм кримської весни».

Тим часом в інших регіонах України тривав «ленінопад», який розпочався ще 8 грудня 2013 року поваленням пам’ятника Леніну у Києві напроти Бесарабського ринку. 23 лютого по всій Україні їх було знесено 58, а загалом за лютий 2014 року – 345 бюстів та пам’ятників.

Разом з тим, по всій країні продовжувалось переформатування влади: відставки губернаторів пройшли у багатьох областях України. Так, заяви на складання повноважень голови ОДА на той час написали у Луцьку, Рівному, Чернівцях, Закарпатті, Івано-Франківську, Миколаєві, Львові, Чернігові, Житомирі.

Архівне відео/Радіо Свобода

Коментарі

Позначки: , , , , , , ,