Уряд може скасувати мораторій на продаж землі ще до виборів, – експерт Світового банку

Новини 30 Травня, 2018 92

Сьогодні, 30 травня, у Львові відбулась прес-конференція на тему: “Земельна реформа: тенденція та прогнози для Львівщини і всієї України”.

Участь у заході взяв консультант Світового банку із земельних питань Денис Нізалов. Експерт висловив думку, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права людини та Конституцію України.

У Європейському банку сподіваються, що Уряд вирішить питання мораторію ще до майбутніх виборів:

“Ми сподіваємося, що в Уряду вистачить сміливості, щоб цю реформу запровадити. Чому зараз, чому не зважаючи на вибори? Тому що кожного року Україна втрачає від дії мораторію. Зараз Україні як ніколи потрібно активізувати економічне зростання. Земельна реформа є чи не єдиним важелем, який допоможе прискорити економічне зростання в Україні і залучити інвестиції, які вкрай необхідні у сільській місцевості. Якщо відтерміновуємо цю реформу, втрачаємо і в економічному зростанні і в добробуті селян, які мають землю але не можуть нею вільно ропоряджатися», – переконаний Нізалов.

Неможливість громадян продавати землю протягом такого довгого часу призводить до критичних наслідків:

«Як зазначив європейський суд у своєму рішенні, запровадження мораторію є найжорсткішим обмеженням прав. Лише шість країн мають подібні жорсткі обмеження. Інші країни не стикалися з тим, як долати наслідки такого жорсткого обмеження. В Україні як наслідок дії мораторію за 17 років накопичена пропозиція – дуже багато людей, які хотіли би продати землю, тому що вони вже неспроможні її обробляти. Щоби убезпечити ринок від негативних явищ на початковому етапі, коли він тільки відкриється, потрібно думати про запобіжники від надмірної концентрації. Це може бути визначений максимальний обсяг землі в власності однієї особи – фізичної чи юридичної. Запобіжники щодо мінімальної ціни на перших етапах, щоби попередити шахрайство, обвал цін. Ще одне – завдяки дії мораторію земля не була предметом банківської застави, не була проведена нормальна ринкова оцінка цього активу. Тому банки наразі не знають, як використовувати землю як предмет застави. Без ринку таких продуктів не з’явиться. Потрібно, щоб земля стала активом для розвитку сільської місцевості і сільського господарства», – резюмував експерт.

 

Коментарі

Позначки: , , ,