16 вересня – День пам’яті українських журналістів

Новини 16 Вересня, 2018 830

Фото: uain.press

За роки незалежності загинуло 7 львівських журналістів

День пам’яті українських журналістів з’явився ще в 2007 році.

16 вересня в Україні відзначають День пам’яті журналістів, смерть яких пов’язують із професійною діяльністю. 16 вересня в Україні так само відзначається День пам’яті Георгія Гонгадзе – засновника «Української правди», якого викрали і вбили 16 вересня 2000 року. Журналістський мартиролог був створений одразу після незалежності нашої країни. І з того часу, в Україні загинуло близько 70 журналістів. Хтось був убитий, хтось помер за нез’ясованих обставин, а хтось покінчив життя самогубством.

Георгій Ґонгадзе відомий критичними виступами проти влади. Оскільки його мати Леся Ґонгадзе була львів’янкою і навчався він у Львівському національному університеті ім. І. Франка, то започаткували таку традицію у Львові. За роки незалежності загинуло 7 львівських журналістів.

Фото: znaj.ua

Незалежна медіа-профспілка України закликала згадати загиблих колег і запалити в цей день свічку пам‘яті.

«Цей день кожен відзначить по-своєму: на майданах своїх міст в колі соратників і друзів, на роботі з камерою чи мікрофоном в руках, в студії або ньюз-румі перед комп‘ютером. А політики, чиновники, правоохоронці в ефірах, на камери, на площах чи в аудиторіях  розкажуть нам з вами про «справу честі» і вкотре пообіцяють нам, що винних обов’язково знайдуть і покарають… Все це ми вже чули і чуємо впродовж 18 років, з часу вбивства Георгія Гонгадзе, але справжнього покарання і покаяння так і не відбулось… А поки ж згадаємо наших колег, яких, на жаль, немає сьогодні з нами. І запалимо свічу. Або просто помовчимо хвилину…», – Ігор Чайка, голова Незалежної медіа-профспілки України.

Фото: realno.te.ua

Як повідомлялося, 29 травня 2018 року, у своєму будинку у Києві вбили ведучого кримськотатарського телеканалу “ATR”, росіянина Аркадія Бабченка. Чоловікові тричі вистрелили у спину на порозі його квартири. Він помер у машині “швидкої допомоги”. Правоохоронці розглядають дві версії вбивства – його професійна діяльність і громадянська позиція.

Бабченко став 69-тим журналістом, який загинув за часів незалежності України. Хоча дані щодо їхньої кількості дещо різняться. Офіційно з професійною діяльністю працівників ЗМІ пов’язують лише половину цих смертей.

Найрезонанснішим і досі залишається вбивство у 2000 році Георгія Гонгадзе. Його тіло без голови знайшли у Таращанському лісі приблизно у 100 кілометрах від Києва. Лише у 2013 засудили до довічного позбавлення волі головного виконавця вбивства, за версією слідства, колишнього генерала МВС Олексія Пукача. Він частково визнав свою провину, повідомивши, що наказ вести спостереження і вбити Гонгадзе отримав від тодішнього міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка (Кравченко покінчив життя самогубством у 2005).

 

Коментарі

Позначки: