14 листопада – 91 рік від дня народження українського патріота, уродженця Львівщини Василя Макуха

Новини 14 Листопада, 2018 63

Фото: "Укрінформ"

Одну з вулиць Сокаля названо ім’ям героя

91 рік від дня народження Василя Макуха (1927-1968), українського патріота та правозахисника.

5 листопада 1968 року, на знак протесту проти комуністичного тоталітарного режиму, колоніального становища України і політики русифікації та агресії СРСР проти Чехословаччини, учинив акт самоспалення на Хрещатику в Києві.

Народився Василь Макух на Львівщині, з 1944 був в Українській Повстанській Армії, служив у військовій розвідці. В лютому 1946 року, під час одного з боїв, був поранений і схоплений НКВД, засуджений до 10 років концтаборів і 5 років заслання. Після звільнення Василь Макух вимушений був поселитися у Дніпрі. Брав участь в українському правозахисному русі 1960-х років.

Про празького студента Яна Валаха, який протестуючи проти введення радянських військ спалив себе на одній з площ міста – знає вся Чехія. Він – національний герой. В Україні ім’я Василя Макуха довго не згадувалось. Лише у 1998 році одну з вулиць райцентру Сокаль на Львівщині було названо ім’ям героя. А 27 січня 2017 року, у Києві, на Хрещатику, в пам’ять про героїчний вчинок Василя Макуха було встановлено меморіальну дошку, – передає «Укрінформ».

Коментарі

Позначки: