13 грудня – Церква вшановує святого апостола Андрія Первозванного: п’ять храмів Львова відзначають престольний празник

Новини 13 Грудня, 2018 739

Ілюстрація: ua.112.ua

Церква вшановує нині пам’ять святого апостола Андрія Первозванного, першого проповідника Євангелія на Русі, одного з дванадцяти апостолів та перших учнів Ісуса Христа.

Святий Андрій Первозванний походив з міста Витсаїди, займався рибальством разом із братом Петром, але після поклику Христа пішов за Ним. Із передань відомо, що він проповідував Христову віру людям, які жили над Чорним морем. Тому його вважають першим провісником християнства на землях, які згодом увійшли до Київської Русі.

Святий Андрій в народі стійко асоціювався з покровителем молоді, який сприяв коханню та щасливим шлюбам. Інколи це свято називали ще й Калитою, а також великими вечорницями. Калита – це обрядовий корж, що пікся з пшеничного чи житнього борошна. Він був досить твердим, його щедро обмащували медом і обсипали маком. Потім підв’язували до сволока і парубки по черзі мали відкушувати того коржа – без допомоги рук, тримаючи між ногами рогача або кочергу. Тим, кому це вдавалося, пан Калитинський (охоронець Калити) урочисто змащував обличчя сажею. Весь процес супроводжувався жартами і сміхом.

Крім власне обряду Калити, на Андрія існувала величезна кількість ворожінь (десь до сотні). Звісно, що цим займалися дівчата – вони завжди більш цікаві.

Як повідомляє «Духовна велич Львова», 13 грудня храмовий празник  Святого Апостола Андрія Первозванного святкують п’ять львівських храмів.

УГКЦ

Храм Святого Андрія (пл. Соборна, 3)

Святкове богослужіння розпочнеться о 10:00 год.

Храм Святого Апостола Андрія (вул. Варшавська, 38)

Святкова Літургія розпочнеться об 11.00 год. Напередодні – о 10:00 год – святкове водосвяття.

Храм Святого Апостола Андрія і Священномученика Йосафата (вул. Чечета, 1)

8:00 год – ранкова Літургія. Святкове богослужіння розпочнеться об 10: 00 год.

УАПЦ

Храм Святого Апостола Андрія Первозванного (вул. Тракт Глинянський 136 б)

11:00 год. – святкова Літургія

Храм Святого Апостола Андрія Первозванного (вул. Шевченка, 66)

10:45 год – празнична Літургія.  Заплановано, що Богослужіння очолить Предстоятель УАПЦ  Митрополит Макарій (Малетич).

Коментарі

Позначки: ,