11 вересня віряни відзначають Усікновення голови Іоанна Предтечі

Новини 11 Вересня, 2018 540

В день усікновення голови Іоанна Предтечі віряни дотримуються суворого посту / Фото wikipedia.org

У давнину це був єдиний день року, коли українці остерігалися варити і їсти борщ

11 вересня віряни відзначають релігійне свято – Усікновення голови Іоанна Предтечі.

Церква вшановує його за те, що саме Іоанн Хреститель сповістив про те, що наближається прихід Христа. Предтечею Іоанна Хрестителя називають тому, що він передував Христу, тобто готував людей до прийняття Сина Божого на землі. Хрестителем – оскільки хрестив Ісуса Христа у водах Йордану.

Голову Івану Хрестителю відтяли за наказом правителя Галилеї Ірода. Пророк засуджував царя за неправедне життя, тому його й зненавиділа дружина Ірода Іродіада. Якось під час святкування дня народження Ірода донька Іродіади Саломея настільки сподобалася цареві своїми танцями, що той пообіцяв виконати будь-яке її прохання. За намовою матері Саломея зажадала подати їй на блюді голову Іоанна Хрестителя, що і було зроблено.

В цей день віряни йдуть на літургію, щоб вшанувати пам’ять мученика Іоанна. На ранковій молитві просять прощення за всі гріхи. Вважається, що у людини, яка постить у цей день, справдиться найпотаємніше бажання. Це день суворого посту, тому заборонено їсти не тільки м’ясне та молочне, а навіть рибу. Вважається, що, провівши цей день на хлібі й воді, можна просити Бога про зцілення.

У давнину це був єдиний день року, коли українці остерігалися варити і їсти борщ. Мало того, що для борщу треба було чистити і сікти чимало круглих овочів, та ще й сам борщ – червоний, нагадував нашим пращурам про безневинно пролиту кров Іоанна Хрестителя. Також не бажано було стригтися, голитися, дивитися в люстерко.

У південних слов’ян цей день вважався одним із найнебезпечніших днів року. Рана, отримана на Головосіка довго не гоїтиметься, а дитина, народжена на Іоанна, може мати нещасливу долю. Утім, це був один із кращих днів року для позбавлення від головного болю, зокрема від хронічних мігреней. Задля цього чорному півню відрубували голову й закопували її на перехресті чотирьох доріг. Півняче пір’я спалювали й викидали у водойму, а м’ясо птиці віддавали чорному собаці та білому коту.

В цей день не можна займатися домашніми справами; – сваритися, оскільки саме гнів і злість стали причиною смерті Іоанна; – в цей день священики не проводять обряд вінчання.

Іменинники сьогодні всі Івани.

Коментарі

Позначки: ,