100 років тому Українська Галицька Армія розпочала Вовчухівську наступальну операцію із звільнення Львова

Новини 16 Лютого, 2019 402

Фото: "Календар українця"

100 років тому: 16 лютого 1919 – Українська Галицька Армія розпочала Вовчухівську наступальну операцію із звільнення Львова.

Попри запеклий опір поляків по кількох днях боїв Львів був практично оточений галичанами, а в місті серед польських мешканців розпочалась паніка. Проте на вимогу Найвищої Ради держав Антанти успішний початок операції був зупинений.

Фото: “Календар українця”

За наказом президента Петрушевича, який вірив у шляхетність західних держав, до Львова пропущено місію Антанти на чолі з генералом Бертелемі, а з нею також «проскочили» 14 тисяч карабінів з амуніцією.

На переговорах місія наполягала віддати Польщі Львів та Дрогобицько-Бориславський нафтовий басейн. Українці ж вимагали демаркаційної лінії лише по Сяну. Перемир’я (з 25.02) дало змогу польському війську зміцнитися та перегрупуватися.

Відновлення бойових дій з початком березня хоч і принесло тактичні успіхи УГА, проте не могло порятувати операцію в цілому. Її провал був зумовлений частково прорахунками командування, а більше несприятливими для українців зовнішньополітичними обставинами коли Антанта докладала максимальних зусиль, щоби стримати УГА, допомагала Польщі зброєю, волонтерами і зокрема летунами зі США та Франції, відрядила штаб армії на чолі з маршалом Франції Фошем, вишколила та озброїла 80-тисячний корпус генерала Галлера, – повідомляє “Календар українця”.

Коментарі

Позначки: ,