1 жовтня 1899 року у Львові відкрили школу кадетів піхоти, нині Національна академія сухопутних військ

Новини 01 Жовтня, 2020 1 052

Фото: Укрінформ

1 жовтня 1899 року, у Львові було відкрито школу кадетів піхоти – перший військовий навчальний заклад на західноукраїнських землях, нині Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на Укрінформ, згодом випускники львівської Школи кадетів піхоти, отримавши військову освіту, героїчно боролись за незалежну Українську державу в лавах Української Галицької Армії та Армії Української Народної Республіки.

Під час окупації Галичини Польщею, з 1921 року у Львові розташовувався польський корпус кадетів №1, переведений з Кракова.

Після Другої світової війни, у 1947 році, із Харкова до Львова було передислоковане військово-політичне училище, яке розмістилося у теперішніх корпусах академії. З 1962 року училище отримало статус вищого навчального закладу.

Після здобуття Україною незалежності, 8 жовтня 1993 року, Львівське вище військове училище було переформовано на вищий військовий навчальний заклад нового типу, інтегрованого із системою цивільної вищої освіти – з Національним університетом «Львівська політехніка». З 1998 року заклад отримав Бойовий Прапор та назву Військовий інститут Національного університету «Львівська політехніка».

18 листопада 2000 року Інституту присвоєно ім’я гетьмана Петра Сагайдачного, а 1 вересня 2009 року військовий навчальний заклад у Львові знову став самостійною структурою під назвою Академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. 21 вересня 2015 року Академії надано статус національної.

 

Коментарі

Позначки: