Галерея

На Львівщині триває реставрація унікального храму (ФОТО)

Зберегти те, що залишили нам предки є метою кожного народу, громади, кожної людини. Це можуть бути слова, що зберігаються у книзі чи у серці, а можуть бути пам’ятки культури та архітектури – наші цінності, які пережили віки. Однією з таких цінностей є собор Преображення Господнього у селі Зарудці, що є пам’яткою архітектури національного значення.

Про це ІВ Четверта студія повідомили у прес-службі Львівської обласної організації партії “Європейська Солідарність”.

Храм спорудили далекому 1787 році. До цієї церкви був куплений в Крехівському монастирі іконостас церкви св. Миколи, що є також цінною сакральною пам’яткою українського малярства другої половини XVII ст.

З часом дах церкви почав протікати, дерев’яні стіни – гнити. Відтак, необхідно терміново провести реставрацію. Вартість проєктно-кошторисної документації оплатила громада. Але зібрати грошей, аби оплатити реставрацію не в силі, бо то, згідно із документами, коштує понад три мільйони гривень.

“Маємо проєктно-кошторисну документацію по заміні дахового покриття, часткової заміни восьмерика. Власне церква того потребує, бо було затікання і знищилося багато дерева. Храму сотні років, тому треба провести професійну реставрацію. Немає часу затримувати процес робіт. Бо вже є частково відкритий дах, наприклад, із західної сторони над хорами бляху зняли. І зняте обшилювання із середини, і ззовні. Є доступ до брусів і видно, що їх теба протезувати. Всередені через затікання прогнили балки, які тримають сам павук”, – розповідає настоятель храму отець Миколай.

Майстри на об’єкті працюють з 16 березня. Продовжують роботи, які почали ще восени минулого року.

“Вартість робіт 3 мільйони 100 тисяч гривень. Але може бути і більше, бо реставрація – то така річ, яку достеменно передбачити тяжко. За роки незалежності це перші масштабні реставраційні роботи у храмі. На щастя, іконостас через затікання не постраждав”, – додає настоятель храму.

У 2019-му оголосили закупівлю у системі ProZorro, яку переможець тендеру мав здійснити до 31 грудня 2020 року.

“Але ніхто нічого так і не зробив. Кошти пропали, їх передали на інший об’єкт з яких причин невідомо. Їх до кінця року не використали, а на наступний рік по залишку гроші  не переходять. Дах ще більше протікати почав. З нового року село перейшо до Львівської МТГ. Перед виборами міський голова Львова Андрій Садовий їздив у село і обіцяв допомогти цю церкву реставрувати. Це була його передвиборча обіцянка. Але фактично коштів окремою стрічкою в бюджеті розвитку так і не було закладено”, – розповідає депутатка фракції “Європейська Солідарність” у Львівській районній раді Олександра Андрес, яка допомагає врятувати храм.

Із 2016-го Андрій Дума, депутат фракції “Європейська Солідарність” у Львівській обласній раді, звертався стосовно фінансування ремонтних робіт у ЛОДА. І фактично, завдяки його зусиллям, роботи й почали. Цього року він також звернувся у департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, аби виділили кошти.

“Обіцяли виділити мільйон двісті тисяч, а виділили лиш 800 тисяч гривень. Кажуть, що тепер це територія міста. У січні я звернулася до начальниці управління історичного середовища міськради Лілії Онищенко, ми виїжджали на об’єкт зі спеціалістами управління. Вона перевірила всю документацію і сказала, що змінювати замовника на місто не варто, оскільки доведеться знову  пройти всю процедуру від початку, а на це немає часу. Найкращий варіант – департамент виділяє кошти, він є замовником, найняв підрядника, а місто долучиться співфінансуванням у вигляді субвенцій”, – розказує Олександра Андрес.

З її слів у стрічці бюджету розвитку Львівської МТГ було закладено 500 тисяч гривень на проведенння ремонтно-реставраційних робіт пам’яток Львівської МТГ. “Ви тільки уявіть скільки  тих пам’яток архітектури у громад, що стали частиною Львова, і що ми б отримали. Але все ж таки з тих 500 тисяч, завдяки моїм зверненням, вдалося “зробити” 2 мільйони. Оприлюднили відповідну ухвалу 2 квітня, – додає Олександра Андрес. – Перейнявся проблемою і всіляко сприяв нам у питанні збільшення фінансування в бюджеті розвитку депутат фракції “Європейська Солідарність” Львівської міськради Юрій Ломага, за що йому вдячна. До речі, з допомогою долучився і наш депутат Олександр Сироїд, голова профільної комісії з питань будівництва, архітектури, ЖКГ, транспорту у Львівській районній раді. Сподіваємось, що ці кошти, як і обіцяли в управлінні охорони історичного середовища міськради, спрямують на завершення розпочатих ремонтно-реставраційних робіт храму у Зарудцях”.

Зі слів Лілії Онищенко, таких церков залишилося дуже мало в області. “Ба більше, вона автентична, всередені збережий іконостас, розписи. І якщо не проведуть реставраційні роботи даху, то все під загрозою знищення.Область дуже мало виділилила, маємо надію на міський бюджет. Там виділили 2 мільйони на всі об’єкти МТГ, але церква потребує негайної роботи”, – зазначила чиновниця.

Настоятель храму отець Миколай дуже влучно сказав: “Церква об’єднує, а не навпаки. Було б дуже добре, аби заради збереження нашої святині об’єднали свої зусилля і політичні сили та допомогли реставрувати те, що передали нам наші предки”.

На Львівщині триває реставрація унікального храму, фото ЛОО ЄС
На Львівщині триває реставрація унікального храму, фото ЛОО ЄС
На Львівщині триває реставрація унікального храму, фото ЛОО ЄС
На Львівщині триває реставрація унікального храму, фото ЛОО ЄС

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

У Львові горіло сміття Садового (ВІДЕО)

Перед черговим кредитом на Пластову

2 години тому

Гончаренко закликав скликати позачергову Раду

Через ситуацію на Харківщині

3 години тому

Фінансова підтримка на закупівлю товарів для потреб Сил оборони: триває акредитація підприємств та волонтерських організацій

Акредитацію реалізовують в межах Програми підвищення конкурентоспроможності Львівської області на 2021 – 2025 роки

5 години тому