Щодо аварійного стану печер Києво-Печерської Лаври

25 Лютого, 2024 138

Заповідник розпочинає процедуру повернення культурних цінностей та реліквій, розташованих у Ближніх печерах

Українська православна церква Московського патріархату у 2014 році не визнала Росію країною-агресоркою, відмовлялася відспівувати загиблих атовців та усіляко критикувала Томос і створення помісної Православної Церкви України.

У травні було проведено Собор, на якому духовенство Московського патріархату показово відхрестилося від свого російського начальства, оголосивши про повну самостійність.

Втім, швидко стало зрозуміло, що ці зміни здебільшого декоративні. Якщо поглянути на рішення Собору УПЦ МП прискіпливіше, стає зрозуміло, що ніяких радикальних зрушень не відбулося. Все у рамках кремлівської пропаганди:

заклики до української влади про припинення війни і пришвидшення мирних переговорів;

засудження патріарха Варфоломія за надання автокефалії ПЦУ;
загострення конфронтації з ПЦУ.

Особливої уваги заслуговує діяльність представників пятої колони у Києво-Печерській Лаврі, яку УПЦ МП використовує для створення інформаційних приводів про “гоненія верующіх“.

Напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну, до Національного заповідника “Києво–Печерська лавра” звернулися представники Православної церкви України з проханням щодо проведення особливого богослужіння за упокоєння душ всіх загиблих від російської агресії разом із вірянами, військовими та капеланами у печерах біля православних святинь Лаври.

️Заповідник з метою проведення даного заходу звернувся до чоловічого монастиря УПЦ, який фактично продовжує користуватися частиною об’єктів Нижньої лаври до набрання законної сили рішення суду.

️У відповідь до Заповідника надійшов лист, яким фактично було відмовлено у наданні доступу захисникам України і капеланам разом з їхніми духовними наставниками від ПЦУ. В той же час Монастир повідомив Заповідник про розпочатий поточний  ремонт у Ближніх печерах.

     З метою забезпечення вільного доступу усіх громадян, незалежно від їхніх релігійних переконань, до святинь Києво–Печерської лаври, в межах діючого законодавства, Заповідник розпочинає процедуру повернення культурних цінностей та реліквій, розташованих у Ближніх печерах.

Коментарі