Що скопуса, що спокуса…

23 Грудня, 2017 51

Роздуми над ініціативою Папи Франциска

Недавно Папа Римський Франциск виступив з воістину сенсаційною заявою, яка, як не дивно, у християнській спільноті України залишилася майже не поміченою. Понтифік в інтерв’ю одному з телеканалів висловився у тому сенсі, що усім нам відоме прохання з молитви «Отче наш» – «не введи нас у спокусу», напевно, не точно перекладене з пізніше втраченого оригіналу, і дещо спотворює справжнє ставлення Бога до людини. Адже у прямому сенсі з прохання «не введи нас у спокусу» випливає, що начебто Бог провокує людину на спокусу, а це суперечить нашим уявленням про Його милосердя і любов до усіх нас.

Отже, робить висновок Понтифік, у молитовному спілкуванні з Богом правильно було б просити Його так, як це віднедавна вже практикують у деяких помісних церквах західних країн, а саме: «не допускай нас до спокуси», або «вбережи нас від спокуси».

Слід зауважити, що посилання опонентів на біблійні прецеденти, коли Бог начебто спокушав людей, у цьому випадку не працюють. Наприклад, Йова спокушав не Бог, а сатана з дозволу Бога. З Адамом і Євою така ж історія. Інша справа, що Бог іноді не «стримує» людину від спокуси і тим самим наче дозволяє людині впасти у неї. Тому цілком логічним є прохання слабкої людини вберегти її від цього лиха.

Я спеціально затримався з цим постом, щоб подивитися, якою буде реакція християнської спільноти на сенсаційну заяву Понтифіка внести зміни в у священну Господню молитву, незалежно від того має він рацію, чи ні. Як виявилося, – аж ніяка!

Про що це свідчить? Як на мене, це поганий знак. Люди, які вважають себе християнами, і, треба думати, моляться принаймні раз на день, просять про щось Бога, не замислюючись над тим, чого просять. Іншими словами, їхня молитва суто механічна, вони просять Його не робити те, що Він і так не робить за своєю природою. Який тоді сенс в такій молитві?

…По львівських маршрутках ходить такий собі хитро-шельмуватий чотирнадцятирічний циганчук. Перед тим, як обійти пасажирів з простягнутою рукою, він голосно промовляє «Отче наш». Психолог! Зворушені побожні львівяни дружно тягнуться до гаманців. Ось тільки циганчук переробляє “молитву” на свій копил. «… і не введи нас у СКОПУСУ», – каже він, звівши очі до неба. Замість СПОКУСИ. Йому це байдуже. Але коли так дружно дають гроші, то може й для них нема різниці між таємничою циганчуковою СКОПУСОЮ і реальною сатанинською СПОКУСОЮ?

Коментарі