Про вулицю Яцека Куроня

17 Листопада, 2017 55

Дуже чітко помітно, що йдеться про політичну кон’юктуру – і пов’язано це з теперішнім загостренням українсько-польських стосунків

У Львові є кілька радіальних вулиць, які фактично “тримають” наше місто, зокрема і в топоніміці. Городоцька, Шевченка, Чорновола, Личаківська, Зелена, Стрийська, Кульпарківська променями розходяться від центру. Назви більшості з них є історичними топонімами,

Шевченка і Чорновола – двох видатних українців. За совєтських часів Городоцька носила ідеологізовану назву 1 травня, хоча на практиці її ніхто так і не називав, Личаківська булаЛєніна — тут так би мовити без коментарів. проспект Чорновола абсолютно безглузду назву 700-річчя Львова (тобто при наступних ювілеях її б довелось перейменовувати).

Як бачимо, політична кон’юктура, в основному, відійшла. І ось тепер нова ідея від середовища УКУ, і судячи з усього, вона вже сподобалась самому АІСу, – перейменувати на честь польського дисидента та друга України і видатного львів’янина (у Львові минуло його дитинство) одну з львівських вулиць.

Мабуть, йдеться про вулицю Стрийську.

Я не проти того, щоб на честь Куроня називали одну з львівських вулиць. Звісно, проблема у тому, що в районі, де жив Яцек Куронь, немає вулиці, яку б можна було перейменувати. Однак, за бажання, таку вулицю у всьому Львові таки можна знайти.

Але дуже чітко помітно, що йдеться про політичну кон’юктуру – і пов’язано це з теперішнім загостренням українсько-польських стосунків. Мовляв, ми, на відміну від поляків, є інші, і шануємо “нормальних” поляків.

Однак постає питання – а в якому з великих польських міст є центральні вулиці, названі на честь видатних українців? Або, принаймні, такі, що їх планують назвати? Наприклад, у Кракові, Варшаві, Гданську, Вроцлаві??? Це – по-перше.

По-друге. У Львові влада не спромоглася достойно вшанувати пам’ять фактичного засновника міста — князя Лева. На його честь названо лише невеличку вулицю, та навіть немає жодної меморіальної таблички. Вже мовчу про пам’ятник. Поза тим, у Львові є пам’ятник королю Данилу, другому засновнику міста. Хоча, за версією істориків, Данило Галицький можливо ніколи тут не був, а в заснуванні міста виконував роль, так би мовити, ідейного натхненника. Практично питаннями заснування міста займався його син Лев Данилович.

І знову про вшанування виданих поляків – уродженців Львова. Протягом трьох термінів поспіль АІС так і не спромігся встановити бодай скромну меморіальну табличку на вулиці Богдана Лепкого на честь Станіслава Лема – видатного фантаста та автора книги спогадів про Львів “Високий замок”. Але у цьому випадку, вочевидь, політична кон’юктура не склалась…

Коментарі