Порошенко виявляє перед нами і усім світом рівень історичної пам’яті та засвідчує національну свідомість

11 Липня, 2018 61
Во ім’я історичної пам’яті

Цього разу не довелося мені особисто взяти участь у вшануванні пам’яті українців (від 800 до понад 1200 жертв) на їхніх могилах у селі Сагринь на Холмщині, убієнних 75 років тому польською окупаційною воєнщиною.

8 липня ц.р. туди поїхало майже тисяча львів’ян. Кликали й мене, пам’ятаючи наші поїздки ще тоді, в ті далекі совітські часи, в місця історичної пам’яті.

Мені випало також чимало писати про ті події (згодом вийшла друком моя книжка “Воскресають лиш там, де є могили”, присвячена тим, хто посвятив своє життя боротьбі за волю України).

Цього разу поїхати не зміг. Вибачте. І мертві, і живі.

Одначе, безмежно радів від того, що пошанування пам’яті безневинних жертв українців на Холмщині, полеглих від зловорожої ненависті сусідів, відбулося на найвищому державному рівні. На могили у село Сагринь, а звідти на волинську землю – місце вже обопільної українсько-польської трагедії, приїхав Президент України, Глава Української Держави, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України – Петро Олексійович Порошенко.

Поклонився. Взяв участь у спільній велелюдній молитві.

Такого раніше ще не було. Оце і є рівень нашої історичної пам’яті, свідчення національної свідомости, приклад для наслідування, які виявляє перед нами і Світом Президент України.

Дякую Вам, Петре Олексійовичу.

Коментарі