“У нас не такий бізнес, що закрив на ключ і чекаєш. Корова кожен день хоче їсти і кожен день хоче давати молоко”
Роман Голуб із сім’єю розвиває сімейний бізнес: починали із свиней, а зараз доглядають за коровами
Прийнято вважати, що сільське господарство у останні роки на Львівщині занепадає: люди віддають паї великим корпораціям або ж локальним фермерам, а свійських тварин тримають все менше. Якщо ж курей у селах ще зустрінеш майже у кожному дворі, то корови на Львівщині, на жаль, вже стали рідкістю. Навіть у великих селах їх можна порахувати на пальцях однієї руки. Чому так і чи наскільки важко тримати корів – з’ясовували журналісти ІВ Четверта студія.
Щоб розпитати про цей бізнес ми вирушили у колишній Жидачівський район, де підприємець, фермер та любитель цієї справи Роман Голуб разом із родиною тримає ферми корів.
Ферма знаходиться у селі Бориничі Жидачівського району, звідки родом сім’я Романа Голуба. Чоловік розповідає: колись мріяв мати найгарніших коней у селі, а прадід мав найкращу у селі господарку. Мабуть, це й передалось і йому.

Роман Голуб, фото Четверта студія
“Ми починали купувати у людей майнові паї ще у 2010 році, – розповідає Роман Голуб. Спочатку починали із свиней, проте згодом вирішили займатись коровами. Головою фермерського господарства є дружина, старша донька Соломія працює бухгалтером, а молодша донька Софія на другому курсі навчається на ветеринарного лікаря».
З допомогою друзів та партнерів запустили у Батятичах велику свиноферму на 3500 голів. Також Роман Голуб долучався і до запуску ферми “Львівські свинки”, проте згодом продав свої частки і вирішив займатись коровами.
“Вирішив займатись коровами, оскільки у Львівській області свиней є дуже багато, а корів – дуже мало. Якщо порівнювати із Тернопільською областю, то там, мабуть, середнє господарство має більше корів, аніж уся Львівська область”, – розповідає Роман Голуб. Там більше полів, більше збереглись старі колгоспи…
Для розвитку бізнесу, крім власного капіталу, довелось брати і кредити. Зараз фермерське господарство налічує майже 300 га землі, у рік висівають 120 га кукурудзи на силос, 60 га – під сінаж, 80 гектарів пшениці, щоб мати свою пшеницю та солому. Проте багато полів досі позаростали, тому близько 20 га зараз приводяться до порядку. “Золоте те поле”, – каже Роман Голуб.
Як все починалось
У 2015-2016 році вирішили купити дві корови для того, щоб мати власне молоко. Потім купили ще десять, потім ще і ще. Потім купляли у Полтавській області, у Хмельницькому, у Львівській області – на “Молочних ріках”, де є тисячу корів. Станом на зараз фермерське господарство налічує 450 корів. За ними потрібно належно доглядати.

Корови, Фото Четверта студія
“Можна було тримати вже і 500 корів, але ми вибраковуємо тварин: якщо корова не доїться, то великого резону із неї немає”, – каже Роман. Він додає, що корова з’їдає 50 кг корму і дає 20 літрів молока, а хороша дійна тварина їсть 50 кг корму, але дає 40 літрів.
Амбітні плани розвитку
Саме таких дійних корів уже закупили 26 голів й мають амбітні плани на цей рік: планують у травні – червні ще закупити 25-50 нетелів.
“Стараємось не змінювати раціони, щоб корови не давали збоїв у подачі молока”, – пояснює Роман Голуб. Він додає, що за день корова з’їдає 28 кг силосу, 12 кг комбікорму, сім-вісім кілограм сінажу і два кілограми соломи. Усю продукцію заготовляють самі у полі протягом сезону.
“Годуємо корів два рази вдень. Кожного дня з самого ранку я приїжджаю на фермерське господарство і особисто проводжу обхід території”, – каже Роман Голуб.

Як на Львівщині розвиваються фермерські господарства, фото Четверта студія
Є три корівники і один свинарник. Молоко йде через молокопровід у холодильник, де охолоджується до відповідної температури. У день фермерське господарство виробляє 4,5 тонни молоко. Планують вийти у 6,5 тонн на добу. Холодильники під це є, фактично залишилось докупити тільки корови.
На фермерському господарстві працює більше 30 осіб. Ферма працює під наглядом цілодобово у дві зміни: за 15 робочих днів заробітна плата становить орієнтовно 20 тисяч гривень.
За рік підприємство сплачує більше мільйона гривень податків. “З людьми важко, не буду приховувати. Не секрет, що у селах залишились тільки старші люди. Але у нас не особливо важка фізична робота, адже багато роботи проводиться автоматично”, – каже Роман Голуб.

Як на Львівщині розвиваються фермерські господарства, фото Четверта студія
У планах збудувати накриття на 120 метрів, щоб там жили корови та телиці, а також – інше приміщення для збільшення поголів’я нетеля мінімум до 500 корів.
Молоко кожного дня забирає “Галичина”. Звісно, проводяться усі необхідні догляди та ревізії молока. Якщо є брак, запевняють: не віддають на завод, а використовують у власних потребах. Роман Голуб каже: жартувати з якістю не можна, бо завод одразу побачить неналежну якість молока.
Допомога місцевим та ЗСУ
Фермерське господарство активно допомагає Збройним Силам України та місцевій громаді: допомагають відремонтувати дороги тощо.

Як на Львівщині розвиваються фермерські господарства, фото Четверта студія
“У перший день повномасштабного вторгнення ми зранку приїхали у село. Ввечері сіли – порадились і вирішили: ніхто нікуди не їде. У перший день завод “Радивилів” не забрав молоко, то у цей день його роздали місцевим мешканцям. Але за два дні усе налагодилось.
Він додає, що на розвиток бізнесу впливало і відключення світла. “Було скрутно, працювали генератори, коштів на електроенергію йшло значно більше, але тримаємось. Одне перекривали іншим. У нас не такий бізнес, що закрив на ключ і чекаєш. Корова кожен день хоче їсти і хоче давати молоко. Робота відповідальна і мусимо триматись на плаву”, – розповідає Роман Голуб і ділиться планами розвитку на майбутнє.

Як на Львівщині розвиваються фермерські господарства, фото Четверта студія
Фермерське господарство планує збільшити поголів’я королів на мінімум 200 голів. Один нетель коштує 2200-2400 євро. “Це не дуже дешево, але потрібно вкладати у розвиток”, – переконує підприємець.
Також на фермі планують запустити власну кухню для забезпечення їжею власних працівників.

Як на Львівщині розвиваються фермерські господарства, фото Четверта студія
Соціальна відповідальність
Попри усі складнощі фермерське господарство долучається і до соціального розвитку: на ферму приїжджають діти на екскурсію, дивляться на корів, п’ють молоко, гуляють у саду. Також на фермерське господарство приїжджають і пластуни.
Раніше у селі була й футбольна команда, яка грала у прем’єр-лізі Львівської області. Проте через брак дітей розвиток футбольної команди зупинився.
Станом на зараз фермерське господарство отримує відшкодування та допомогу із обласного бюджету Львівської області. Також повертають 35% і при закупівлі нетеля. Допомагає область фінансово і на збільшення поголів’я. Тож зупинятись не планують.

Діти на фермі, фото Романа Голуба
Роман Голуб жартує: крім допомоги дружини та двох доньок надіється і на допомогу майбутніх зятів. Каже: йому потрібні трактористи.
Олег Довганик, Валентин Колодний та Христина Слюсарчук для ІВ Четверта студія, Львівщина
Коментарі
Позначки: Батятичі, Бориничі, Валентин Колодний, корови, молочна ферма, Олег Довганик, Роман Голуб, ферма, Христина Слюсарчук