Як чиновники Садового виступають проти спорудження Монументу Героям Небесної Сотні на Сихові

Новини 07 Листопада, 2018 280

У Львові у приміщенні Культурно-освітнього центру ім. О. Довженка відбулось обговорення щодо облаштування громадського простору на Сихові біля Кіноцентру Довженка. Про це пише Четверта студія.

Попри те, що міська рада Львова вже оголосила конкурс на облаштування громадського простору на Сихові та його результати (підписання контракту на реалізацію проекту отримав творчий колектив «Група 109»: Маркіян Максимюк, Наталя Мисак, Ігор Максимюк, Володимир Палій, Соломія Галайко та Юрій Максимюк), у залі зібрались прихильники та противники такого бачення оновленої майбутньої площі.

У свою чергу комісія Львівської обласної ради з питань культури історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та засобів масової інформації підтримала проект рішення «Про спорудження монументу Героям Небесної Сотні у Львові», який попередньо також би мав розташовуватись на вищезгаданому місці.

Так, чимало мешканців Сихова, у тому числі члени родин Небесної Сотні, висловили свою точку щодо вигляду центральної площі найбільшого району Львова.

Голова Громадського комітету для вшанування пам’яті українських героїв, голова Громадського оргкомітету для спорудження пам’ятника Героям Небесної Сотні на Сихові Олександр Ворона наголосив, що Сихів – це велике місто, в якому немає жодного місця, де можна провести захід для національно-патріотичного виховання.

Дружина Героя Небесної Сотні Наталія Дигдалович переконана, що саме обрана площа найкраще підходить для вшанування Новітніх Героїв:

«Тут постійно збирається багато молоді, я сама у свій час гуляла там із друзями, на Новий Рік була ялинка власне там, не дуже то хотілось аж до центру їхати, тут було ближче та зручніше. І я чудово знаю, що багато хто після робочого дня чи у вихідні не поїде до центру міста, але прийдуть сюди, приведуть своїх дітей чи внуків і розкажуть чому цей пам`ятник тут поставили».

Заступник мера Львова Андрій Москаленко зазначив, що міська влада «не має нічого проти вшанування Небесної Сотні на Сихові, питання лише у тому, у який саме спосіб це найкраще зробити».

Присутній на заході брат Героя Небесної Сотні Степан Сольчаник звернувся до усіх присутніх з проханням не маніпулювати на питанні пам`яті:

«Питання пам`яті треба обговорювати дуже обережно. Адже своїми діями ми можемо її розмити. Якщо мислити такими категоріями, то давайте ми будемо ставити ще один пам`ятник Шевченку, героям УПА, давайте в кожному районі буде по пам`ятнику Героям Небесної Сотні, але від цього ми тільки розмиємо цю пам`ять».

Натомість головний архітектор Львова говорив про необхідність встановлення “лежачих поліцейських” на Червоної Калини. З його слів, не можна, щоб ця вулиця мала пріоритет для автомобілістів.

Коментарі

Позначки: , , , ,