Унікальний Меч Вікінгів вже можна побачити у львівському музеї

Новини 08 Березня, 2019 178

Ілюстрація: Maxim Levada

Унікальна виставка археологічних артефактів «Врятовані скарби України» відкривається 11 березня о 15.00  у виставковій залі КЗЛОР «Історико-краєзнавчий музей».

Як повідомили організатори, на ній будуть представлені, серед інших, знахідки трипільського посуду, металообробна майстерня ранньозалізного періоду, рідкісні для нашої території провінційно-римські імпорти кінця І – середини ІІ ст. н. е., цінні для Європи бронзові казани з могильника римського часу Карів-І, а також меч каролінгського типу Х ст., який було передано Історико-краєзнавчому музею 5 березня у Національному заповіднику «Софія Київська».

Фото: Володимир Квурт/Facebook

Унікальний взірець середньовічного зброярського мистецтва, знайдений на Львівщині, намагалися нелегально вивезти за межі України, однак на естонській митниці порушників було затримано, а меч «епохи вікінгів» передано на реставрацію в Національний науково-дослідний реставраційний центр України. Оздоблення та символіка свідчать про те, що меч міг належати військовій еліті, а характерні втрати срібної інкрустації, деталей декору – що його використовували протягом тривалого часу, можливо, передавали в спадок як реліквію. Відтепер ця унікальна річ буде експонуватися в КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей.

Виставка для огляду буде відкрита з 12 березня по 30 травня 2019 року.

Він – ровесник Софії Київської і поки що єдиний такий в Україні!Урочиста церемонія передавання до Історико-краєзнавчого музею Винник Меча Вікінга – унікальної реліквії Х сторіччя. Меч Вікінга отримали з рук Першого віце-прем'єр-міністра України Степана Кубіва та Міністра культури України Євгена Нищука.Директор Історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець вже готує для всіх охочих презентацію Меча, до якої залишилось менше тижня.Міністерство культури України Міністерство культури УкраїниНаціональний заповідник «Софія Київська»

Опубліковано Володимир Квурт: офіційно Вівторок, 5 березня 2019 р.

Як повідомлялося, у Софії Київській урочисто передали Меч Вікінгів львівському музею.

 

Коментарі

Позначки: , ,