Україна не дозволить перетворити Азовське море на російське озеро – Порошенко

Новини 19 Лютого, 2019 67

Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна не дозволить перетворити Азовське море на російське озеро.

Про це глава держави повідомив під час зустрічі з представниками громадськості та діячами культури – ініціаторами звернення до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша щодо сприяння у звільненні українських моряків, повідомляє прес-служба Глави держави.

Як зазначається у повідомленні, президент Петро Порошенко зустрівся з представниками громадськості та діячами культури – ініціаторами звернення до Генерального Секретаря ООН Антоніу Гутерріша щодо сприяння у звільненні українських моряків. Президент поставив свій підпис під листом-зверненням та пообіцяв зробити усе можливе, щоб звільнити наших моряків.

Президент відзначив важливість ініціативи громадськості: «Ініціативи, яка чітко відображає, що, по-перше, українці своїх не залишають. По-друге, ми докладаємо максимум зусиль, щоб повернути наших хлопців додому». Глава держави відзначив, що захоплені Росією українські моряки мужньо тримаються і заявляють про відсутність права російських судів здійснювати судочинство над ними.

Глава держави наголосив, що на міжнародному рівні піднімає це питання і закликає лідерів світу допомогти у забезпеченні виконання вимог – негайно повернути українців і українські катери додому, а також забезпечити свободу судноплавства в Керченській протоці і Азовському морі.

«Ми не дамо перетворити наше – підкреслюю наше – Азовське море на російське озеро. І дуже важливо зараз констатувати, що світ демонструє цю солідарність», – наголосив Президент.

Він розповів, що вчора зустрівся з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском і подякував ЄС за «азовський пакет» санкцій – 28 країн-членів ЄС одноголосно застосували санкції проти РФ у зв’язку з актом агресії по відношенню до України в Азовському морі і Керченській протоці. «Це є та форма солідарності, яка надзвичайно важлива», – зауважив Глава держави. Також це питання Президент обговорював на зустрічах під час Мюнхенської безпекової конференції, зокрема з Віце-президентом США Майком Пенсом, який наголосив, що керівництво США через акт агресії в Керченській протоці скасувало всі зустрічі з росіянами.

Петро Порошенко зазначив, що сьогодні відбуде в Нью-Йорк, де за наполяганням України і за підтримки союзників відбудуться дебати в Генеральній Асамблеї ООН щодо стану справ на окупованих територіях. «Наголошую, в документах ООН у нас зараз використовується термін «окуповані Російською Федерацією українські території». Це надзвичайно важливо, в тому числі для захисту позиції України з точки зору міжнародного права», – зауважив він. Президент також повідомив, що планує зустрітися з керівництвом ООН, в тому числі з Генеральним Секретарем організації.

«Коли я дізнався про ініціативу великої кількості громадських організацій і небайдужих на чолі з дуже відомими людьми країни, звичайно, що я хотів зустрітися і подякувати вам за цю ініціативу. Бо це озброює українського Президента, дипломатів, які зараз відіграють аж ніяк не менш важливу роль, ніж українські воїни на фронті, щоб захистити позицію України. На сьогоднішні день, коли за такий короткий термін зібрані десятки тисяч підписів, думаю, що це демонстрація позиції наскільки важливо і високо в пріоритеті дій української влади і українського громадянського суспільства, активістів, небайдужих людей стоїть повернення хлопців додому», – зауважив він.

Глава держави наголосив, що мова йде не лише про 24 українських моряків, а про Олега Сенцова, Романа Сущенка, Володимира Балуха, Олександра Кольченка та інших політв’язнів, а також кримських татар.

Фото: president.gov.ua

 

 

Коментарі

Позначки: , , ,