У Львові закрили справу проти колишнього соліста Львівської опери, якого звинувачували в сепаратизмі і державній зраді

Новини 03 Серпня, 2018 81

Фото: Радіо Свобода

У Львові закрили гучну справу проти колишнього соліста Львівського національного театру опери та балету і педагога – 35-річного Миколи Санжаревського, якого звинувачували в сепаратизмі і державній зраді, а також в розбещенні малолітньої, і занесли в списки сайту “Миротворець”.

Про це повідомляє «Страна».

Як зазначає видання, справу по сепаратизму веде СБУ  і Санжаревський проходить там як свідок, “підозру” йому не вручали. А справу про “педофілію”, яку розслідував Галицький відділ Нацполіціі Львівської області, закрили за ч. 1 ст. 284: відсутність кримінального правопорушення.

“Справа просто розсипалося, докази (скріншоти з соцмереж) були сфабриковані”, – розповів “Стране” Санжаревський.

Інформацію про закриття справи підтвердили виданню і в поліції.

У екс-соліста провели два обшуки: в січні і квітні.

“Перший раз забрали різну електроніку, а в другий – близько 50 дисків з класичною музикою і балетами”, – розповідає артист.

Через скандал, в кінці лютого, йому довелося звільнитися з Львівської опери. Танцівник вже півроку без роботи. Зараз, коли справу закрили, Санжаревський намагатиметься відновитися в Оперному театрі.

“Найбільше здивувало, що мене називали агентом відразу двох іноземних спецслужб”, – згадує артист.

Почалося все півроку тому, коли сайт “Миротворець” включив його в свою базу за нібито антиукраїнські погляди та пропаганду. Соліста запідозрили в “пособництві терористам”, “веденні антиукраїнської пропаганди”, а також зборі коштів для “ДНР”. До цього інформацію про погляди соліста оприлюднила активістка з Одеси Олена Добровольська. За її словами, з початку Майдану сторінка Санжаревського “ВКонтакте” репостила записи, де те, що відбувалося, називалося державним переворотом. А під час АТО на сторінці з ім’ям артиста з’явилися репости записів від лояльних сепаратистам пабліків. Як докази, докладали скріншоти зі сторінки в соцмережі. На основі всього цього, проти артиста відкрили кримінальне провадження.

“Але після тривалої перевірки всього чого тільки можна, справу закрили. У моєму випадку слідчі копали щосили, але саме завдяки їх роботі де-факто було доведено, що скріншоти сфабриковані. Також і заяви про фінансування тероризму виявилася качкою”, – говорить Санжаревський .

Шукали порнографію, а знайшли старі диски з балетами У квітні, до звинувачень про “співпрацю з проросійськими бойовиками”, додалося “спокушання” 13-річної львів’янки Вікторії, за допомогою якої він нібито вивідував відомості про військову службу її брата в зоні АТО. Про це писав нардеп Антон Геращенко в Facebook, посилаючись на ту ж Добровольську.

Балетмейстер вважає, що справа проти нього замовили конкуренти з професійного цеху.

“Це типове замовлення. ЗМІ, з подачі блогера Добровольської, завалили мене віялом звинувачень від тероризму до педофілії. Про інтриги конкретно не варто говорити, але думаю, що ноги ростуть саме звідти. “Шили”педофілію, шукали дитячу порнографію, а знайшли купу старих дисків з балетами і класичною музикою. Я все життя у Львові пропрацював і люблю театр, і якось не міг собі уявити, що через мене перед Оперним радикали почнуть шини палити або розполохувати туристів блокадою моїх вистав”, – говорить Санжаревський.

На переконання Санжаревського, справа про педофілію було направлена проти створеної ним Школи академічного і сучасного балету.

“У ряді ЗМІ з’явилися фейки про зґвалтування дітей в нашій школі. Через скандал зірвався єдиний в Західній Україні професійний конкурс артистів балету «Юніор Балет-Фест», який мав міжнародний статус і в цьому році повинен був прийняти понад 200 учасників з 7 країн. Також, був фактично знищений єдиний в Україні спеціалізований конкурс балетмейстерів “Балет-фест” – його концепція не мала аналогів в світі, в цьому році він повинен був відбутися в четвертий раз “, – зазначив Санжаревський.

 

Коментарі

Позначки: , ,