Порошенко закликав пам’ятати Героя України Жизневського, якому б виповнився 31 рік (ВІДЕО)

Новини 26 Січня, 2019 40

Михайло Жизневський. Фото: Укрінформ

Президент України Петро Порошенко закликав пам’ятати Героя Небесної Сотні, Героя України Михайла Жизневського, якому сьогодні виповнився б 31 рік.

Про це Петро Порошенко написав у Facebook.

“Для мужності, людяності і хоробрості нема кордонів. Низький уклін Михайлу, громадянину Білорусі, який віддав найдорожче – своє життя за свободу українського народу”, – наголосив глава держави.

Він закликав пам’ятати Михайла Жизневського та всіх Героїв Небесної Сотні.

“Хай сьогодні в пам’ять про нього та всіх Героїв Небесної Сотні звучить пісня “Пливе кача по Тисині”. Михайло любив її найбільше”, – написав Порошенко.

Сьогодні виповнився б 31 рік Герою Небесної Сотні, Герою України Михайлу Жизневському

Сьогодні виповнився б 31 рік Герою Небесної Сотні, Герою України Михайлу Жизневському. Для мужності, людяності і хоробрості нема кордонів. Низький уклін Михайлу, громадянину Білорусі, який віддав найдорожче – своє життя за свободу українського народу. Хай сьогодні в пам'ять про нього та всіх Героїв Небесної Сотні звучить пісня "Пливе кача по Тисині". Михайло любив її найбільше. Пам'ятаємо…

Опубліковано Петром Порошенком Пʼятниця, 25 січня 2019 р.

Свій 31 день народження відзначив би сьогодні Михайло Жизневський (1988-2014), білоруський активіст Євромайдану, член Самооборони Майдану, один із перших героїв Небесної сотні і одна з перших жертв злочинного режиму. Народився Михайло Жизневський у білоруському Гомелі. В Україні жив спочатку в Донецьку та Кривому Розі, потім у Києві, в останні роки життя винаймав житло у Білій Церкві. Він рано полишив рідну домівку, сам заробляв собі на життя, але завжди пам’ятав про батьків, час від часу надсилаючи їм хоч якісь кошти. Працював зварником, монтажником вікон. Був позаштатним кореспондентом газети «Соборна Київщина». У дитинстві мріяв стати священиком, захоплювався історією. Був аполітичним, але співпрацював з націоналістичною організацією УНА-УНСО, оскільки та мала гарну страйкбольну команду, а Михайло займався страйкболом. Загинув 22 січня 2014 року близько 9-ї години ранку від пострілу в серце біля стадіону «Динамо» на Грушевського. Панахида за Михайлом Жизневським відбулася 26 січня 2014-го, в день, коли йому виповнилося б 26 років. До Михайлівського собору тоді прийшло понад 10 тисяч осіб, не всі навіть змогли потрапити всередину. Тіло загиблого білоруса несли під вигуки натовпу «Герой!» і «Живе Білорусь!». Михайло Жизневський став першим, з ким прощалися на Майдані. Похований у Білорусі, – повідомляє Укрінформ.

Коментарі

Позначки: ,