Гримаси реальності

10 Листопада, 2017 33

Перш, ніж дійшло до атак на Український інститут, ПІС ліквідував незалежність польського

Оголосив міністр закордонних справ Польщі персоною нон-ґрата Volodymyr Viatrovych.

Це тиць не в особисто Володимира – його ж не лише за книги про історію взаємин з поляками “карають”. А за всю сукупність діяльності Український інститут національної пам’яті.

А УІНП же – не один Голова. А команда, мережа підтримки, яка цей сукупний результат (що так дратує Ващиковського) видає.
І тут – опа!

На етапі становлення УІНП, його реформи, цілепокладання важливим чинником той же В’ятрович вбачав освітній компонент. І його тоді підтримали в реалізації … поляки. Завдяки STUDY TOURS TO POLAND Lena Prusinowska команда в кілька турів переймала досвід Instytut Pamięci Narodowej польських музеїв і архівів. 

До чого я? 

Співпраця була налагоджена: спокійна та результативна. Спільні виставки, різні події. Вагомий проект Українського-польського форуму істориків. Спільні видавничі проекти. 

Тепер польський міністр заявляє, що крім В’ятровича, список чималий, але вони його не оголосять. Мовляв, люди хай самі дізнаються на кордоні. 

Прикро за себе? А мені прикро і за поляків. Бо перед тим, як вони дійшли до атак на Український інститут, ПІС ліквідував незалежність польського, звільнив тамтешнє керівництво, поліз втручатися в експозиції музеїв. Свобода мовити про минуле вільно, право його (пере)осмислювати, доступ до джерел спершу атакувалися в самій Польщі.

Це слід знати тим коментаторам, які думають що проблема тут, а не в переконанні політиків з Варшави, що саме вони “краще знають”, що людям слід знати з історії. 

До речі, в нас теж такі були. Пригадуєте першу конференцію Хорошковського на посаді очільника СБУ? “Все, що українці мали знати про історію, вони дізналися. Досить з них”. Як це сприйняло українське суспільство? Отож…

Вірю, що польське суспільство буде таким же.

А нас своє робить. І чекати на партнерів – поляків.

Коментарі