Щоб ігристе засмакувало
Напередодні Нового року, як відомо, шампанським затарюються й ті, кому, зазвичай, до вподоби горілка, та навіть ті, що взагалі не споживають спиртного.
А на полицях магазинів стрункими лавами вишикувалося шампанське найрізноманітніших сортів.
Шампанське – не просте вино. Воно має створювати святковий настрій. Отож експерти, передовсім, звертають увагу на те, як шампанське піниться, грає в келиху.
Важливий параметр – прозорість. Якщо шампанське непрозоре, з осадом, щось із ним не так, і таке вино ліпше не купувати.
Колір напою має бути солом’яним або світло-солом’яним. Можливий зеленкуватий відтінок. Смак має бути свіжим, без стороннього присмаку (наприклад, старих дріжджів). Притім у марок шампанського, що містять цукор, має бути гармонійним співвідношення солодкого і кислого.
І все ж таки, що купувати?
Як стверджують експерти, конкуренція на ринку нині є дуже високою. А тому якість шампанського у вітчизняних виробників різко підвищилася. Отож, купуючи (звісно, у магазині, ліпше – спеціалізованому) шампанське, вироблене на будь-якому добре відомому по всій країні підприємстві, свята ви, швидше за все, собі не зіпсуєте. Що ж до ціни вина, то орієнтиром має бути одне-єдине – вміст вашого гаманця.
Шампанське перед споживанням обов’язково треба охолодити – бажано до 10 градусів. При цій температурі смакові якості пінястого напою проявляються найліпше. Крім того, саме такого температурного режиму вимагає й «техніка безпеки». Охолоджене шампанське за всіма правилами легко відкоркувати навіть невмілою рукою. А от тепле…
До речі! Експерти нагадують: тиск у пляшці шампанського – понад 3 атмосфери. Отож будьте уважні – не заподійте шкоди оточенню.
Заповнювати келих шампанським годиться тільки до половини. У жодному разі не по самі вінця! Інакше замість того, щоби милуватися тим, як воно загадково піниться, доведеться бігти по ганчірку.
Тепер щодо безпечних для здоров’я норм споживання. Уміст пляшки ігристого – недаремно 0,75 літра. Це міжнародний стандарт. Саме стільки, на думку експертів, людина можете випити за святковим столом без ризику наразитися на головний біль і похмілля на ранок. Звісно, в кожного – своя норма. Але лікарі все ж радять не переоцінювати можливості організму. «Грайливе» вино дуже швидко вдаряє в голову. І все через вуглекислий газ (діоксин вуглецю), котрий прискорює процес сп’яніння. Він же ж дає й важкий похмільний синдром. Тому, аби тріумфальний напій не перетворився на отруту, варто знати міру.
І насамкінець, звичайно ж, про те, чим варто закушувати шампанське. Це можуть бути фрукти, канапе з ікрою, сир, салати, страви з білого м’яса, бісквіти. Щодо шоколаду, то він своїм смаком та сильним ароматом цілком «перекриє» аромат і смак ігристого вина. Саме через це виробники шампанського називають шоколад його найзапеклішим ворогом. І вони не поодинокі в таких висновках – їх підтримують лікарі, аргументуючи це тим, що споживання будь-якого алкоголю, що його закушують шоколадом, – пряма дорога до гострого панкреатиту, себто запалення підшлункової залози.
То будьмо здорові? І, звісно ж, гайда по шампанське!
Новий рік – не за горами!